0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Növényorvos a közterületen: a levéltetvek nem adják fel

A meleg, esős napok miatt a kórokozó gombák berobbanásától tartottam. Nem igazolódott be a félelmem. Lehet, hogy a folytatást, a szélsőségesen változékony időjárást már a gombák sem bírták?

Az apiognomónia kezdeti tüneteit mutattam meg platánleveleken az előző cikkemben (Kertészet és Szőlészet 2024/15.). Úgy látom, hogy a kórokozó eddig nem idézett elő súlyos fertőzést. A lisztharmatok sem jelentkeztek még látványos tünetekkel, azonban tudni kell, hogy ellenük csak megelőzően védekezhetünk.

Tehát azokon a helyszíneken, ahol „tökéletes kinézetű” növényeket várnak el tőlünk – például a sétálóutcákban – és fogékony fajokat, fajtákat telepítettek (platánokat, díszalmákat, tölgyeket vagy a kínai díszkörtét), már készülhetünk az első permetezésre a lisztharmat ellen.

Ahol később kezdik el a fák permetezését például a levéltetvek vagy a csipkéspoloskák ellen, ott célszerű gombaölőket is adagolni a permetléhez. Két kéntartalmú kontakt és két felszívódó gombaölő szer is engedélyezett közterületre.

Sajnos a rozsdagombák gyepen és egyebek közt az örökzöld orbáncfüvön is terjednek. A fásszárúak és az egynyáriak rozsdáira is engedélyezett a Tazer 250 SC. A pázsitok permetezéséről szintén az előző cikkemben írtam.

levéltetvek juharon
A juharon is megjelentek a levéltetvek kolóniái (április 29.)

A kártevők (ide sorolhatók a rovarok, az atkák, a csigák) is megérkeztek, és a jelenlétük néhol máris növényvédelmet követel. A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási adatai indokolták a permetezések elkezdését. Mára már több fasorban, parkban végeztek is a munkákkal. Tavaly kiválóan működött az aknázómoly ellen a Coragen 20 SC rovarölő szer. Idén már nem kell szükséghelyzeti engedélyt kérni a felhasználására, az engedélyét kiterjesztették a közterületekre is, egyebek közt a sodrómolyok és lombrágó hernyók ellen.

Április 30-án egy permetezetlen fa levelét fotóztam. Ezen egy, az életét most kezdő hernyó és egy fejlettebb – valószínűleg egyszer már vedlett – lárva aknáját láthatjuk.

A május elején indított védekezés kapcsán javasoltam, hogy a felszívódó Mospilan 20 SG rovarölővel is kombinálják a permetlevet. A fiatalabb lárva a táplálkozásával még valószínűleg fel tud venni annyit a készítményből, hogy elpusztul tőle. Tehát csak a 2-3 milliméteres, alig észrevehető barna aknák fogják elcsúfítani a leveleket. Talán még a nagyobb aknában élő, érettebb testvérére is hat majd ez a rovarölő szer. Az injektált fák belső védelemmel rendelkeznek, így a kertészeknek nem kell aggódniuk a kiszámíthatatlanul rajzó aknázómolyok miatt, és elejét vehetik a „méregszórás” kiváltotta lakossági tiltakozásoknak is.

Mospilan 20 SG
A Mospilan 20 SG-vel talán még elérhetők a kisebb aknák védelmében károsító hernyók is (április 30.)
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: