0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Pezsgő-különlegességek és bioborok a Nyakastól

A reduktív boraival már nagy nevet szerzett Nyakas Pince 2021-es, palackos erjesztésű Aligvárom pezsgőivel debütált. De arculatot váltottak rozéik is, önállóan is megjelentek bioboraik, és újdonságnak számít a Naplopó illetve egy Rajnai rizling is.

Az élet furcsa fintora, hogy míg a 80-as évek második felében a töki Egyetértés Szövetkezet a Hungarovin számára szállított be szőlőt pezsgő alapanyagnak, közel 40 évet kellett arra várni, hogy a Nyakas Pince bemutassa saját pezsgőit. Ehhez persze kellett az a jótékony presszió, amit a cég főborásza, Nyúlné Pühra Beáta helyezett a vezetőségre.

„Nem rajongtam a szén-dioxidot tartalmazó italokért, a gyöngyözőborért, a habzóborért, főleg nem pezsgőért. Viszont Bea szakmai munkája, nem utolsósorban a 2021-ben elnyert Év bortermelője díja meggyőzött”- mindezt Körmendi József osztotta meg velünk.

A cég ügyvezetője a közelmúltban tartott Pezsgő Szombat című rendezvényen köszöntötte a meghívottakat, ahol a Nyakas Pince pezsgőit és újdonságait mutatták be.
Nyúlné Pühra Beáta és Körmendi József

 

A cégnek mindig is jó volt az adottságuk a korai – középkései szüretű – Sauvignon blanc, Chardonnay, Szürkebarát – fajták számára.

Az időjárás változik, egyszer túl sok a csapadék, máskor kevés, ennek ellenére az Etyek-Budai borvidéken nagyon szép, pezsgősítésre alkalmas alapanyagot lehet előállítani.

„A pályázat éppen időben jött, ennek köszönhetően belevágtunk a manufakturális pezsgőkészítésbe, állványokat vettünk, s 48 palackot tudunk egyszerre degorzsálni”- vette át a szót Nyúlné Pühra Beáta, aki hozzátette, kollégáival együtt nagy lelkesedéssel kezdték el az alapbor erjesztését, s csak ezután jöttek a gépek. Az Etyek-Budai borvidék, a Budai régió alapvetően kiváló adottságokkal rendelkezik pezsgő alapbor készítésére, valamikor Champagne-ba szállított ki, nem véletlenül választotta ezt a területet a Törley is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: