0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Pezsgő-különlegességek és bioborok a Nyakastól

A reduktív boraival már nagy nevet szerzett Nyakas Pince 2021-es, palackos erjesztésű Aligvárom pezsgőivel debütált. De arculatot váltottak rozéik is, önállóan is megjelentek bioboraik, és újdonságnak számít a Naplopó illetve egy Rajnai rizling is.

Megfelelő a fajtaszerkezetük, több évtizedes, már kiegyensúlyozottan termő szőlőkről beszélünk, tehát nem most kellett eltelepíteni.

Rendelkezésre áll a borászati technológia, mindent lehet mérni, tudható a savtartalom, milyen a pH, milyen érési állapotban lévő szőlőt kell behozni. Ez nagyon fontos.

Bea a diplomamunkáját, a doktoriját is pezsgőkészítésből írta, így az ismereteknek nincsen híján. Kiemelte, nagyon fontos, milyen alapborokkal, fajtákkal dolgoznak. Sokan gondolnák, hogy a leggyengébb borból lehet pezsgőt készíteni, de ez alapvetően hibás elképzelés. A pezsgőkészítés másik fele matematika, számolni kell. Mennyi szén-dioxid kerül bele, ha elkénezed, akkor nincs javítási lehetőség, mint a bornál, hogy majd összeházasítják. A natur pezsgő esetében, ami véleménye szerint a legérzékenyebb dolog, nincs semmi, ami stabilizálja.


„Kipróbálhattam volna több fajtából, de számomra az volt a lényeg, hogy lássam, miként működnek külön-külön. Chardonnay legyen Tök? A rozénál legyen 50 százalék Pinot noir és 50 százalék Kadarka.

A Kadarkát direkt benne akarom tartani a fűszeressége miatt, amiatt, hogy megkülönböztethető, hogy Nyakas legyen.

Nekem nagyon fontos, hogy kerüljön a Pinot noir mellé valami, egy kis fűszer, mint otthon, ha főzöl, ami megbolondítja”- jegyezte meg a főborász. A pezsgőkészítést a Sauvignonnal kezdte, kicsit véletlen volt, mert a Chardonnay-val akart bemutatkozni. Akkor viszont olyan magas volt a savtartalom, mire megvárta, hogy pezsgősíthető szintre kerüljön, megnőtt a mustfok. A következő száraz év volt, akkor viszont a Sauvignon nem volt szép, egyébként érdekes – tette hozzá -, ’21-ben elégedett volt a Sauvignonnal, ami a hűvösebb éveket kedveli.

Ráadásul olyan területről származott, amit bio szőlőként művelnek, és szépen lomb alatt tudták tartani a fürtöket: a legelső szüreti időponttól minden úgy zajlott, ahogyan a nagykönyvben le van írva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: