„A Zenittel is megpróbálkoznék, Rajnai rizlingen is gondolkozok. Bár sokan mondják, hogy Rajnait külön nem kellene, de elkészült egy olyan cuvée, amiről úgy gondolom, hogy mindenképpen ki fogom próbálni. Az tapasztalható, hogy amit egy évesen kóstoltunk, még nyers volt, a kétéves érlelés, akárhogyan nézzük, mint a szénsav szerkezetében, s minden másban volt jobb”- magyarázta a szakember.
Felmerül a kérdés, hogy pezsgő esetében – ami tételenként alig haladja meg a 800 palackot – lehetne-e a nagyságrendet fejleszteni.
„Természetesen, bár a környékünkön szinte nincs olyan pince, aki ne készítene pezsgőt, nézzük a Törley-t, a Garamvárit, a Kreinbacheréket, a Sauskát… Azt gondolom, hogy fontos a kézben tarthatóság, hogy mindenre oda tudjál figyelni, a minőség mindenek előtt. Ugyanakkor hely is kell hozzá, most beraktuk a régi palackozóba, de ha növelnénk a mennyiséget, ki kellene alakítanunk egy olyan helyet, ahol az erjedési hőmérséklet folyamatosan azonos”- mutatott rá Nyúlné Pühra Beáta, hogy mindig tovább kell lépni, de most tapasztalatgyűjés ideje van.
Csendes borok esetében Magyarországon elsők között voltak, akik reduktív technológiával dolgoztak, de szinte az utolsók, akik a csavarzárat kipróbálták.
Csavarzár és csavarzár között is nagy különbségek mutatkoznak. És akkor nem is beszéltünk a szintetikus dugókról. Kérdés, hogy mi a cél, hány évre akarod pozicionálni a borokat. „Régebben minden évben rendszeresen kóstoltunk szakmailag, és nem csak megnéztük analitikai oldalról, hanem úgy kóstoltuk le, hogy senki nem tudta, mi van benne. A következő negyedévben is megnéztük, és folytattuk három éves koráig a palackzárási kísérleteket. Megdöbbentő volt, hogy sokszor a csavarzár győzött illat tekintetében, reduktív boroknál a szabadkén tartalmat jobban megőrizte. Sajnos pezsgő esetében, mivel csak kis mennyiséget készítek, nem tudtam ezt elvégezni, de
Megnéztem, hogy a környezetemben akiknek jó a pezsgője, mivel zárták le, és így kerestem a miénkhez dugót”- mutatott rá a szakember a kísérletek fontosságára. A Sauvignon 19 hónapos volt amikor degorzsálták, s parafadugó került bele, most van a 24 hónapos korában, olyan sokat még nem töltött el benne, hogy el tudja dönteni, rossz vagy jó.
Amikor a pet-natról kérdeztem, elmondta, aki ilyet szeretne készíteni, és erre megvan a közönsége, csinálja: mindig elő kell kell valami újdonságot venni. Bea viszont ehelyett hagyományos pezsgőt készít. Ez sokkal közelebb áll hozzá, bár látja, hogy nagyon nagy tábora van annak is.