0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Ezt okozhatja a felelőtlen mezőgazdasági termelés: légyinvázió Spanyolországban

Egy spanyol tartományban a klímaváltozás és a mezőgazdasági termelés túlhajszolása sosem látott légyinvázióhoz vezetett. Egyes légyfajok csak kellemetlenek jelenlétükkel ártanak, ám vannak olyanok is, amelyek akár betegségeket is terjeszthetnek.

A spanyolországi Galícia tartomány egyes területein szinte elviselhetetlen méreteket öltött a legyek elszaporodása. Az ország észak-nyugati részén a lárvából kikelő legyek azonnal élelem után kezdtek kutatni, így a szagok hamar eljuttatták őket az emberek lakta területekre illetve a lakóházakba, mely eredménye valóságos légyinvázió.

A jelenség okait szakemberek is vizsgálják, ám egyelőre csak találgatásokba tudnak bocsátkozni. A Vigói Egyetem kutatói szerint

a klímaváltozás és a nem szakszerű agrártevékenység együttesen járult hozzá a légyinvázióhoz.

Az erős tavaszi esőzéseket hirtelen felmelegedés követte, mely meleg és páradús levegőt eredményezett az érintett területeken. Ehhez járult hozzá a termőföldeken elrothadt szerves anyagok és trágya kigőzölgése, ami ideális környezetet teremtett a légyszaporulat megugrásához.

A spanyol lapok szerint az érintett területeken mindig is folyt mezőgazdasági termelés, azonban az utóbbi időben – az élelmiszeripar terméshozammal kapcsolatos magas elvárásaihoz igazodva – jelentősen nőtt a termelés volumene, a földeket gyakrabban trágyázzák valamint kimerítik.

És ha valami, akkor az erős szagok igazán felkeltik a legyek figyelmét. A trágyarakáson kifejezetten szeretnek elidőzni, abba rakják ugyanis a petéjüket.

A klímaváltozás hatása a meleg tél miatt került képbe. A legyek ugyanis fagypont alatti hőmérsékleten téli álmot alszanak, de az utóbbi időben ritkán hűl le ennyire a levegő, így télen is aktívak maradnak mely, azt is jelenti, hogy gyakrabban szaporodnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: