0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Kicsi a kert? Íme 5 tipp hogy, nagyobbnak tűnhessen!

Érdemes megismerni és alkalmazni néhány trükköt, aminek köszönhetően a kisebb méretű kert sem tűnik zsúfoltnak. Sőt az optikai tértágítás is létező megoldás! Csak nem mindegy, mit, hová ültetünk…

Törekedjünk arra, hogy a kis méretű kert területén is megteremtsük azt az optikai illúziót, miszerint a terület nagyobb és tágasabb, mint valójában. Ennek egyik hatékony módja az, ha

helyesen rendezzük el és válogatjuk össze a növényeket a kertben.

Íme néhány tipp és ötlet, hogyan érhetjük el ezt a hatást!

Magassági különbségek kihasználása

Helyezzünk el olyan növényeket, amelyek különböző magasságúra nőnek. Például a háttérbe ültethetünk magasabb cserjéket vagy fákat, középre közepes magasságú növényeket, az előtérbe pedig alacsonyabb növényeket vagy virágokat. Ez a réteges elrendezés segít térbeli mélység érzetét kelteni.

Ahonnan legtöbbször nézzük a kertet, onnan mindig az alacsonyabb növények induljanak és ahogy távolodunk, úgy ültessük az egyre magasabbakat. Kis kertben is érdemes füvesített, központi részt kialakítani, ahonnan kiindulva látványában tágítható a tér.

Sorok és szélek

Ültessünk egyenes vonalakban vagy kör alakban növényeket, hogy a kert rendezett és átlátható legyen. A labirintusszerű elrendezés zsúfoltan hat és kisebbnek láttatja a teret a valóságosnál.

Emellett hozzunk létre sétányokat vagy útvonalakat, amelyek körüljárhatóvá teszik a területet.

Színek játéka

A színhasználat is nagy hatással van a tér érzetére.

Válasszunk világos színű virágokat és növényeket, mivel ezek optikailag kitágítják a teret és fényességet kölcsönöznek neki.

Az élénk és vegyes színek inkább a kisebbítik a területnagyság érzetet, ám mozgalmasságot és energiát visznek a kertbe. A színes virágú növényekről sem kell lemondani, de akkor úgy válogassuk össze ezeket, hogy ne mind egyszerre nyíljon.

kert, virág, kertészkedés

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: