0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A legjobb tételeket hozták Villányból

Teljes körképet mutatott be a Villányi borvidék Budapesten, a Kongresszusi Központban: nemcsak a kiváló boraikat vonultatták fel, hanem turisztikai célpontok, új vállalkozások, éttermek is képviseltették magukat.

Hazánk legdélebbi borvidékén már nemcsak nagy testű vörösborok születnek, a kínálatban pezsgők, illatos vagy érlelt fehérborok, rozék is szerepelnek.

Bodor pincészet
Bodor Bence négy szőlőfajtával dolgozik

Több mint száz borral jelentek meg a villányi pincészetek a rendezvényen. Bemutatkozott az Agancsos Pincészet, a Bíbor Birtok, a Blum Pince, a Bock Pince, a Bodor Borászat, a Fritsch Pince, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, a Heumann Pincészet, a Jackfall Bormanufaktúra, a Jekl Pincészet, a Koch Csaba Villány, Lelovits Tamás Pincészete, Maczkó Róbert Pincészete, a Mokos Pincészet, a Neuperger Pincészet, a Polgár Pincészet, a Rejiji Wines, Riczu Tamás Borászata, a Ruppert Borház, a Streit-Zagonyi Borászat, a Teleki, a Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Wassmann Pincészet. Külön standon lehetett kóstolni a borvidék közösségi borát, a REDyt, amit az idén hét pincészet készített, és jelenleg három évjárat (2021, 2022 és 2023) borai vannak a piacon.

Legszebb, legkülönlegesebb tételeiket hozták el a fővárosba a villányiak.

A Bodor Borászat 2016-os Cabernet sauvignonja Magyarország legjobb vörösbora, a legjobb tanninhangsúlyos vörösbor és a legjobb Cabernet sauvignon lett a 2023-as Winelovers Wine Awardson. A Diósviszlón saját telepítésű ültetvényein gazdálkodó Bodor Bence különös figyelemmel készítette el a bort. Az ültetvényt 2003-ban telepítette, és mindig későn szüreteli, általában október végén, november elején. Kevéssé terheli a tőkéket, négy-öt hajtást hagy meg rajtuk. A bor hagyományos héjon erjesztéssel készül acéltartályban, körfejtéssel. Az erjesztés 3-4 hétig tart, addigra az almasav is lebomlik a cefrében. Ezután jön a préselés és léelválasztás, majd hordóban és acéltartályban 18-24 hónapos érlelés következik. A tartályban szükség szerint mikrooxidációval szabályozza a folyamatot. Végül a palackban 3-6 hónapig pihen a bor.

Japánban az idén aratott sikert Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot bora, a Sakura Japan Women’s Wine Awardson, ahol csak nők bírálják a borokat.

Ezzel az egy tétellel neveztek a nagyon drága versenyre, és nagyaranyérmet nyertek. Nemcsak a Bocor-dűlő kiváló adottságai kellettek a nagyszerű eredményhez: a termesztéstechnológia is különleges volt. Érés előtt megtörték a hajtásokat, így még a tőkén töppedt a szőlő, és páratlanul gazdag, aszalt gyümölcsös aromák alakultak ki. A bort 24 hónapig érlelték új barrique hordóban, ami további csokoládés, pörkölt kávés jegyeket adott hozzá. Ez a pincészet csúcsbora, de az utóbbi években már csak fehérbornak való szőlőt telepítenek: Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Olasz rizling, Ottonel muskotály egészíti ki a választékot.

villány turizmus gasztronómia
Élelmiszereket és turisztikai célpontokat is bemutattak
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: