0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

A legjobb tételeket hozták Villányból

Teljes körképet mutatott be a Villányi borvidék Budapesten, a Kongresszusi Központban: nemcsak a kiváló boraikat vonultatták fel, hanem turisztikai célpontok, új vállalkozások, éttermek is képviseltették magukat.

Különleges szőlőfajták

Új és régi fajtákkal többen foglalkoznak, kísérleteznek a borvidéken. Itt jelent meg az elsők közt a Syrah, ez a nagy nemzetközi sikert aratott kékszőlő. Mint a Ruppert Borháznál elmondták, korábban érik, mint a Cabernet franc és a Cabernet sauvignon, vékonyabb a héja, kisebb, tömöttebb fürtje van. Szép gyümölcsös bort lehet készíteni belőle. A Bock Pincénél 2018-ban készült az első Malbec bor, 2020-ban a Petit verdon és a Sangiovese fajtát is próbálgatják. Hasonlóképp kísérleteznek a hazai nemesítésű rezisztens fajták némelyikével.

Wassmann Pincészet
Biodinamikus szőlőművelés folyik a Wassmann Pincészetnél

Gere Attila Pincészetében a régi szőlők felé fordult a figyelem, a Bakator, Balafánt, Csóka, Kék bajor, Feketefájú bajor, Fekete járdovány és Purcsin fajtákat próbálták ki. Villányban kettőben láttak fantáziát, a Csóka és a Fekete járdovány sikerült jól, ez utóbbit fajtaborként palackozzák is. Fűszeres, gyümölcsös, savhangsúlyos bor, amit csak a pincészettől lehet megvásárolni. Bár az utóbbi években élénkül az érdeklődés a régi fajták iránt a szőlő és gyümölcsök esetében is, ez a keresleten nem látszik meg igazán, mondják róla.

A pincészet mind a 76 hektárján ökológiai szőlőtermesztést folytatnak több mint egy évtizede, a borokat pedig organikus bor címkével hozzák forgalomba.

Csak természetesen!

Ugyancsak biotermesztést folytatnak a furcsa nevű Rejiji Wines pincészetben, ami a finn tulajdonos becenevét viseli. Reijo Itkonen magyar feleségével nyugdíjba vonulása után kezdett nálunk borászkodni, 2012-ben alapította meg a borászatát. Prémium borokat készít néhány fajtából. A pincészet különlegessége a fehér Merlot, amit Bionda néven kínálnak. Legnagyobb sikerüket a 2016-os Super Premium Cabernet franc borukkal érték el.

Még ennél is szigorúbb szabályok szerint, biodinamikus módszerekkel gazdálkodnak a Wassmann Pincészetnél. A tulajdonosok, Susann Hanauer és Ralf Waßmann 1998-ban érkeztek Magyarországra és 2006-ban született meg az első biominősített Wassmann Villány Portugieser boruk.

A még szigorúbb Demeter-előírásoknak 2012-től tesznek eleget, és már korábban kezdtek biotermesztési szaktanácsot adni az érdeklődőknek. Kéthektáros birtokukon és a pincében minden művelet természetes módon folyik, ami a borokon is érződik. Ként csak szükség esetén használnak, az egéríz elkerülésére. Ezt az erjedés után döntik el, és 10-15 milligrammnál nem használnak többet. Itthon nem elég nagy a kereslet, inkább az USA-ba és Skandináviába exportálják a biodinamikus borokat. A természetesség jegyében készítenek Cabernet franc-ból és Cabernet sauvignonból pét-natot is, azaz természetes gyöngyözőbort. Ez könnyedebb, gyümölcsösebb, mint a pezsgő, mostanában egyre népszerűbb ital.

villány franc
Villányban kiemelkedő minőségű Cabernet franc készül
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: