Különleges szőlőfajták
Új és régi fajtákkal többen foglalkoznak, kísérleteznek a borvidéken. Itt jelent meg az elsők közt a Syrah, ez a nagy nemzetközi sikert aratott kékszőlő. Mint a Ruppert Borháznál elmondták, korábban érik, mint a Cabernet franc és a Cabernet sauvignon, vékonyabb a héja, kisebb, tömöttebb fürtje van. Szép gyümölcsös bort lehet készíteni belőle. A Bock Pincénél 2018-ban készült az első Malbec bor, 2020-ban a Petit verdon és a Sangiovese fajtát is próbálgatják. Hasonlóképp kísérleteznek a hazai nemesítésű rezisztens fajták némelyikével.

Gere Attila Pincészetében a régi szőlők felé fordult a figyelem, a Bakator, Balafánt, Csóka, Kék bajor, Feketefájú bajor, Fekete járdovány és Purcsin fajtákat próbálták ki. Villányban kettőben láttak fantáziát, a Csóka és a Fekete járdovány sikerült jól, ez utóbbit fajtaborként palackozzák is. Fűszeres, gyümölcsös, savhangsúlyos bor, amit csak a pincészettől lehet megvásárolni. Bár az utóbbi években élénkül az érdeklődés a régi fajták iránt a szőlő és gyümölcsök esetében is, ez a keresleten nem látszik meg igazán, mondják róla.
Csak természetesen!
Ugyancsak biotermesztést folytatnak a furcsa nevű Rejiji Wines pincészetben, ami a finn tulajdonos becenevét viseli. Reijo Itkonen magyar feleségével nyugdíjba vonulása után kezdett nálunk borászkodni, 2012-ben alapította meg a borászatát. Prémium borokat készít néhány fajtából. A pincészet különlegessége a fehér Merlot, amit Bionda néven kínálnak. Legnagyobb sikerüket a 2016-os Super Premium Cabernet franc borukkal érték el.
A még szigorúbb Demeter-előírásoknak 2012-től tesznek eleget, és már korábban kezdtek biotermesztési szaktanácsot adni az érdeklődőknek. Kéthektáros birtokukon és a pincében minden művelet természetes módon folyik, ami a borokon is érződik. Ként csak szükség esetén használnak, az egéríz elkerülésére. Ezt az erjedés után döntik el, és 10-15 milligrammnál nem használnak többet. Itthon nem elég nagy a kereslet, inkább az USA-ba és Skandináviába exportálják a biodinamikus borokat. A természetesség jegyében készítenek Cabernet franc-ból és Cabernet sauvignonból pét-natot is, azaz természetes gyöngyözőbort. Ez könnyedebb, gyümölcsösebb, mint a pezsgő, mostanában egyre népszerűbb ital.
