Kedvező számukra a klímaváltozás
Nő a siller elismertsége is, ezt a borfajtát Lelovits Tamásnál láttuk. Mint mondta, húsz éve még nem lehetett eladni, mert nem keltett pozitív képzeteket az emberekben, mára viszont megváltozott a helyzet. Az újabb sillerek egy véletlennek köszönhetik a megjelenésüket a pincészetnél, 2014 óta tudatosan készítik, évről évre 5-10%-kal többet. Kicsit korábban szüretelik a Cabernet sauvignont erre a célra, 10-11 °C-on három hétig erjesztik. Elsősorban a partner éttermekben kel el, és a pincei kóstolókon is szívesen fogadják a borbarátok.
Tavaly például a peronoszpórafertőzés ellenére is jó volt a minőség, tudtuk meg a Blum Pincénél. A kékszőlőknek kimondottan jót tesz a hosszú meleg időszak, és a borvidéken aszállyal sem kell számolni, kivétel ez alól a 2022-es országos szárazság. A jó beérés miatt gyümölcsösebb rozét tudnak készíteni, a magas alkoholfok pedig jó beltartalommal párosul, harmonikus, testes borok születnek. Egyre hamarabb indul a vegetáció, az idén április elején már permetezni kellett a szőlőt. A szüreti időpontra kell jobban figyelni, és a megcélzott minőséghez igazítani.
Jekl Béla szerint a Kadarka is szereti a száraz meleget, ő déli fekvésbe telepítette. 2018-as Fűszeres kadarkát mutatott be a rendezvényen, ami túlérett szőlőből készült, meggyes, szilvás, csokoládés aromákkal. Hasonlóan jól érzi magát a Pinot noir is, noha más jellegű bort ad, mint a hűvösebb borvidékeinken. Villányban 15%-os alkoholtartalmú, nagytestű bor készíthető belőle.
Mészáros Gabriella borszakértő ugyanakkor úgy látja, hogy Villányban még mindig túl sok hordót használnak, hosszú érleléssel készítik a borokat, pedig már vörösborban is a gyümölcsösebb, könnyedebb változatokat keresik a vásárlók. Villánynak ebben a mezőnyben is jó adottságai lennének.