0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Legyen résen, akinek kertje van! – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

A párás melegben gyakorlatilag minden kórokozó és kártevő jelen van a kertekben, ami csak lehet: varasodás, lisztharmat, levéltetvek, vértetű, molyok, tűzelhalás, csigák… A szőlő pedig virágzik, és ilyenkor különösen fogékony a négy fő betegségére.

Május utolsó napjainak döntően kellemesen meleg időjárásában a napos órákat gyakran szakította meg felhősödés, zápor, zivatar, időnként jégesővel tarkítva. Elégséges csapadék kevés körzetben hullott, így jelenleg is a vízhiány a jellemző csaknem minden tájegységben. csigák

A meleg idő, a magas páratartalom a betegségek és kártevők terjedéséhez egyaránt kedvező feltételeket teremt.

Almában a varasodásfertőzés felfutása a jellemző. A magas, időnként 80-100%-os relatív páratartalom mellett már befejeződött az aszkospóra-szóródás, az újabb tüneteket a konídiumos fertőzés okozza. A dús, helyenként buja lombozat miatt a tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak, de a fogékony fajtákon a lisztharmatos hajtásvégek aránya is tovább emelkedett az amúgy is magas szintről.

A levéltetvek közül mindkét faj (zöld és szürke) jelen van az almán, jelenleg a zöld a domináns közülük. Emellett a sűrű lombozatban a vértetű-kolóniák lassú, de folyamatos terjedése is megfigyelhető, már a zöld hajtásokon is előfordulnak vattacsomók.

Az almamoly mérsékelt ütemben, folyamatosan rajzik, a csapdák heti 5-12 lepkét fognak, miközben az almalevél-aknázómoly egyedszáma enyhén emelkedik, de még így is viszonylag kevés. A csapadékosabb nyugati tájegységekben enyhe tünetekkel, de fertőz a baktériumos tűzelhalás almán és körtén egyaránt. A beteg részek mielőbbi eltávolítása és megsemmisítése javasolt. A körtelevélbolha-fertőzést most elsősorban a fejlett, L3-L5 fejlettségű lárvák okozzák, erős hajtásfertőzöttség miatt a védekezés javasolt.

A csapadékos napok hatására rendkívüli módon felerősödött a csigák károsítása. A domináns faj szerepét a spanyol csupaszcsiga vette át

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön. További esők miatt a gyümölcsök felrepedése gyorsítja a folyamatot. Egyre több a fekete cseresznye-levéltetű, a cseresznyelégy rajzása viszont még jelenleg is mérsékelt. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása gyengült, a sárga szilva-levéltetű viszont egybefüggő kolóniákat képez a hajtásvégeken, és a kajszilevéltetű-fertőzés mértéke sem csökken.

A csapadékos napok hatására rendkívüli módon felerősödött a csupasz- és házas csigák károsítása. A domináns faj szerepét a spanyol csupaszcsiga vette át, nem válogatva a táplálékban. Nem ritkán szántóföldön is okoznak károkat. A folyamatos védekezés feltétlenül indokolttá vált a bevált módszerekkel.

Gócosan a zöld cserebogár nagyfokú lombkártétele figyelhető meg, ezért a veszélyeztetett növénykultúrákat ellenőrizzük.
Már megfigyelhetők a szőlőlisztharmat kezdeti tünetei (Fotó: Aponyi Lajos)

A szőlőültetvényekben már látszanak a lisztharmat primer tünetei a leveleken. A szőlő virágzik, így minden kórokozójára rendkívül fogékony fázisban van, ezért a lisztharmat és a feketerothadás mellett a peronoszpóra és a szürkerothadás tünetei is bármelyik pillanatban megjelenhetnek. Szellős lombozat esetén hatékonyabb a betegségek elleni védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak 80%-a még L1-es fejlettségű, 20%-uk van L2 stádiumban. A folyamatos sárga lapos megfigyelést folytatni kell.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a Magyar Növényorvos honlapon.

Szerző: Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ez is érdekelheti:

Növényorvos a közterületen: a levéltetvek nem adják fel

Csalogató illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet a tuják kártevőivel

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: