0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A százmillió éves méhecske (a virágpor) 3. rész

Cathrine Ballott-Flurin francia méhész és apiterepeuta, a „szelíd méhészkedés” megalapítója szerint „a méhek tiszteletre méltó, 100 millió éves népesség, talán még ennél is ősibb – jóval ősibb, mint mi.

A méhészet művészete II. apiterápia

 – Esszék az apiterápiáról

méh virágon
Illusztráció forrása: Freepik

Valódi, kiegyensúlyozott civilizációként élnek, saját szokásaikkal, érzéseikkel, tudásukkal és intelligenciájukkal. Tudtak szaporodni, magukat megvédeni és kielégíteni szükségleteiket napjainkig. És mindezt anélkül, hogy szennyeznék környezetüket, sőt, táplálják azt: a méhek alapvető szerepet játszanak a virágok beporzásával a biodiverzitás fenntartásában. Őseink mindig megfigyelték és tisztelték a méheket. Hamar felfedezték, hogy néhány alapanyag elegendő a méheknek a gyógyuláshoz és fajfenntartáshoz, mint a propolisz, méz, méh­pempő, virágpor. Ennek eredményeként keletkeztek a gyógyászati és szépségápolási receptek, amelyek hozzánk is eljutottak, főként szóbeli hagyomány útján.

Ezt a valódi méhgyógyászatot nevezik apiterápiának. Ez a méhgyógyászat emberközeli és biodiszponibilis gyógyítás.

A méhészeti termékek tökéletesen alkalmazkodnak az emberhez. A méhek genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a növények. A mézelés elősegíti a biodiszponibilitást (nagyobb hatékonyság és kisebb fáradtság a könnyebb felszívódás érdekében), így a virágpor fehérjéi közvetlenül felszívódnak a szervezetben” (Catherine Ballott-Flurin: Les bienfaits de L’apithérapie [Az apiterápia jótékony hatásai]. Paris, Ey­rolle, 2010).

Ehhez talán már csak azt érdemes hozzátennünk, hogy az apiterápia legkiválóbb kortárs mestere, Stefan Stângaciu szerint „ha a fitoterápiában egy adott növény ismert gyógymódként egy bizonyos betegség ellen, az általában azt jelenti, hogy a növény gyantái, balzsamjai, virágpora vagy nektárja is használható. Például használható a levendula nektárja, valamint a virágpora, a bodza, a menta, a körömvirág, a fenyő és a kakukkfű is. A virágporsejtek lényegében minden növény esszenciája, mivel a virágpor hordozza a növény genetikai információját. A fitoterápia készítményei jól kombinálhatók az apiterápiás készítményekkel, például szívbetegségek esetén: fehérakác-méz és -virágpor, valamint fehérakác-levél- és -virágkivonatok” (Stefan Stângaciu: Sanft heilen mit Honig, Propolis und Bienenwachs [Gyengéd gyógyulás mézzel, propolisszal és méhviasszal] Stuttgart, Trias, 2015).

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: