0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Már ezekkel az apró trükkökkel is csökkentheti háztartása „kártevését”

Nem feltétlenül kell drasztikus lépéseket tennünk, hogy kedvezzünk bolygónknak: egy kis cserebere, és máris fenntarthatóbbá válhat konyhánk.

Kis lépés a konyhának, nagy lépés a bolygónak

A kutatás során a FoodSwitch alapján elemezték közel 7000 ausztrál éves bevásárlását. A tudósok így kiszámolták, hogy éves szinten nagyjából mennyi egy-egy háztartás átlagos szén-dioxid-kibocsátása.

Arra jutottak,

ha a vásárlók odafigyelnének arra, hogy fenntarthatóbb termékeket vegyenek, azzal 26%-kal csökkenthetnék Ausztrália éves szén-dioxid-kibocsátását.

Ez pedig olyan hatással járna, mintha eltűnne 1,9 millió autó az ausztrál utakról.

És hogy mire is kell gondolni fenntarthatóbb alternatívaként?

Az applikáció például a műanyagba csomagolt, sok összetevős péksütemények helyett friss, helyi készítésű pékáru vásárlására tenne javaslatot. A készételek esetében is a hozzávalók beszerzésére és az étel otthoni elkészítésére buzdítaná a vásárlót.

A kutatók arra jutottak, vizsgálatuk során a hústermékek jártak a legnagyobb karbonlábnyommal, ezek az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátásának 49%-áért feleltek. A lista második helyezettjei a tejtermékek voltak, harmadik helyen pedig az alkoholmentes üdítőitalok álltak.

Így például az applikáció azt is javasolná, hogy a lasagnet vagy más rakott ételt hús helyett inkább friss zöldséggel készítse el a gyakorló környezetbarát.

rakott étel, quiche, sajt, brokkoli, zöldség
Forrás: Freepik
A kutatók azt is kiemelték, a legtöbb olyan étel, amely jobbat tesz Földünknek, egészségünkre is kedvezőbb hatással van.

„A világszintű szén-dioxid-kibocsátás egyre aggasztóbb méreteket ölt. Segítő kezet kell nyújtanunk a fogyasztóknak, hogy tisztában legyenek azzal, hogyan tudnak környezetbarát döntéseket hozni!” – hangsúlyozta Allison Gaines, a tanulmány vezető szerzője.

Ez is érdekelheti:

Új módszerrel szűrhetők a hamis mézek

Bolygóbarát-étrend: nem lemondani róla, de csökkenteni a húsfogyasztást

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cbsnews.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.