0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Juhot háziállatnak? Így csináld!

„Állatot szeretnék otthon tartani.” - Ez a gondolat sokakban ott van, ami alól az Így csináld! stábja sem kivétel. A vásári forgatagban felvonult állatsereglet tovább fokozta ezt az érzést, így elindultunk és utána jártunk a juhtartás rejtelmeinek.

Május 2-4. között rendezték meg idén a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat Hódmezővásárhelyen. A tenyészállat bírálatok, versenyek és szakmai előadások mellett különböző bemutatók is helyet kaptak a programban. A „D” szektorban találkoztunk Kiss Gábor kecske és juh ágazati mérnökkel, akitől Mizsei Károly azt szerette volna megtudni, vajon tényleg olyan egyszerű-e birkát tartani otthon, mint ahogyan azt az interneten állítják.

A húsgalamb és a nyúl után, a kecske, illetve a juh a legnépszerűbb fajok, ha hobbi célú haszonállattartásról van szó. Mennyire összetett, nehéz az ellátásuk, gondozásuk?

Bizonyos szempontból nagyon egyszerű, másrészről viszont kicsit bonyolultabb.

Szükség van egy pár négyzetméternyi legelőre, valamint fel kell mérni, hogy az adott terület hány állatot tud eltartani.

Ezen felül, ha biztosítva van számukra bőséges víz; élelem télen takarmány továbbá egy féltetős, szélárnyékos beálló, ők nagyon boldogan elvannak.

Fotó: Csatlós Norbert

A juhoknál maradva: hány egyedet érdemes első körben együtt tartani?

Azt mondanám, hogy kettőt. A juh is társas lény, nem érzi jól magát egyedül. Befolyásoló tényező még a legelő mérete, valamint a tartási cél.

Nem mindegy, hogy házi kedvencet szeretnék vagy gazdasági céllal vágnánk bele az állattartásba.

Létezik olyan juh, amelyet kifejezetten hobbi célra tenyészettek ki?

Jelenleg egy ilyenről tudok: a wallisi fekete orrú. Egyelőre kevésbé elterjedt a fajta, pedig imádnivaló jószágok.

Milyen fajtát vásároljunk, ha szeretnénk kipróbálni a sajtkészítést vagy a húshasznosítást?

A juhsajt előállításhoz nagyobb létszám kell. Vannak már olyan fajták például a lacaune vagy a keletfríz – amelyek akár két litert is tudnak adni naponta, de az ő takarmányozásuk már egy komolyabb feladat. Egy százas anyaállomány az, amire azt mondom, – ha valaki tényleg komolyabban akar vele foglalkozni – hogy ennyi állattal már lehet olyan termékeket előállítani, amikkel a gazda meg tud jelenni a piacokon. Ebben a formában ez akár még életképes is lehet, mint másodállás,

de fontos leszögezni: az illetőnek teljesen ki fogja tölteni az idejét.

Vágáshoz úgynevezett intenzív húsfajtákat ajánlok. Megfelel a texel; a charollais; továbbá az angol és a fehér suffolk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu