0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A vékonybél védelme és a keserű ízű növények

A hétköznapokban nem is sejtjük mennyi minden zajlik ebben a titokzatos, diszkréten megbújó hat-hétméteres bélszakaszban.
A tradicionális kínai gyógyászat minden elemhez hozzárendel egy évszakot, egy szervrendszert, egy ízminőséget, egy érzékszervet, egy érzelmet, stb. Júniusban a szív szervpárja, a szintén a Tűz elemhez tartozó vékonybél kerül a középpontba.

Izgalmas állomás

Míg a szívvel, a májjal és más kitüntetett szervekkel rengeteget foglalkozunk, a vékonybél mintha csak a futottak még kategóriában lenne. Pedig igencsak érdekes és létfontosságú dolgok történnek benne és általa. A vékonybélben megy végbe a táplálék feldolgozásának 90%-a, illetve itt zajlik a felszívódás. A vékonybél nyeri ki a béltartalomból az értékeset, vagyis különíti el a hasznosat a károstól, ami valljuk be, nem mindennapi képesség. A tápanyagokat a máj felé küldi átalakításra, a „haszontalant” -aminek egy része a mikrobióta tápláléka lesz- pedig engedi továbbáramlani a vastagbél felé.

A szervezet mikro- és makronutriensekkel történő ellátottságához nélkülözhetetlen a vékonybél egészséges működése. A vékonybél gyulladás, fertőzés vagy egyéb ok miatti elégtelen működése következtében hiányállapotok alakulnak ki.

aloe vera vékonybél védelmeVédelme kulcsfontosságú

A szervezetnek számos módszere van arra, hogy megvédje belső világát a kórokozóktól: gyomorsavat, epét és proteolitikus enzimeket termel, perisztaltikus mozgást végez, ha valami felettébb gyanúsat tapasztal, megfordítja az áramlást és kiüríti a testből a veszélyesnek bélyegzett anyagot. Nagyon fontosak ezek a megelőző intézkedések, mivel a bekerült kórokozók betegséget és halált is okozhatnak. Azok, akik az emésztőtraktus elejére állított védelmi osztagon képesek átjutni, lényegében menthetetlenül besodródnak a rendszerbe. És bármit megtehetnek, hacsak az immunrendszer le nem csap rájuk.

Rések a nyálkahártyán

Az immunrendszerünk szakadatlanul készültségben van, mindenkori feladata a test védekezésének megszervezése és levezénylése. És bizony rengeteg munka zúdul a nyakába, amikor a vékonybél védőgátja megsérül, mert ilyenkor könnyedén átjutnak rajta olyan tápanyagszemcsék, vegyületek vagy kórokozók, amelyek rendes körülmények között nem hagyhatnák el a belet. Ha nem regeneráljuk a vékonybél nyálkahártyáját, idővel az immunrendszer annyira leterheltté válik, hogy már nem lesz képes fülön csípni az összes betolakodót és ártalmas vegyületet. A fokozott bélpermeabilitás sok kellemetlenséget (fáradtság, emésztési zavarok, allergiák, stb.) okoz és végső soron súlyos betegségekkel (cukorbetegség, autoimmunbetegségek, Parkinson- kór, stb.) hozható összefüggésbe.

gyermekláncfű gyógynövény lepke

„Szennyeződés”

Egy másik különös állapot is meglehetősen sok gondot képes okozni. A kontaminált vékonybél olyan okok miatt alakulhat ki, mint például az erőtlen vagy elégtelen gyomorsavtermelés. Okozhatja még az epehólyag illetve a hasnyálmirigy szekréciós problémái, az ileocoecalis billentyű záródásának elégtelensége, stb. Ezek következtében a vékonybélben megnő a baktériumtartalom. Ami sajnos nem jó, még akkor sem ha a saját, mármint a vékonybélben élő fajok mennyisége nő meg, pláne ha idegen baktériumok szaporodnak fel benne. A puffadás, kimerültség, emésztési és felszívódási zavar erre is utalhat. A felszívódási zavar miatt aztán alultápláltság, vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemhiány alakulhat ki. A baktériumok pedig szisztémás hatással bíró toxinokat is termelhetnek, amelyek további rendellenességeket okoznak.

pitypang gyermekláncfű vékonybél védelmeAmit megtehetünk a vékonybél érdekében

A felszívódás zökkenőmentessége a bélnyálkahártya egészséges állapotától függ. Amit pedig olyan bevonóanyagokkal tudunk támogatni, mint az aloe vera gél, a csiamag, a lenmag, a mályva vagy éppen az édesgyökér.

Pompás ötlet minden nap egy kevés keserűt is beiktatni az étrendünkbe endívia, cikória, gyermekláncfű, stb. formájában. Ezekkel serkenthetjük a vékonybél működését.

A vékonybél védelmében jobb, ha tartózkodunk a túlzottan fűszeres, állati eredetű zsírokban, finomított cukrokban gazdag ételektől, valamint visszaszorítjuk az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását.

Nyáron több nyers és hideg élelmet kívánunk, viszont a vékonybél érzékeny a hidegre, ezért problémákat okozhat, ha ezekből túl sokat fogyasztunk.

Vékonybelünk fontos mérföldkő a jól tápláltságunkhoz és a kielégítő mikronutriens-ellátottságunkhoz. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes már azelőtt foglalkoznunk vele, mielőtt beütne a baj.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: