0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán, az Agrárminisztériumban.

A kétoldalú találkozón hazánkat Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, míg Szlovákiát Vladimír Vnuk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára képviselte. A két tagállam az európai uniós fórumokon számos kérdésben együtt lép fel a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében, a felek az agráriumot is nemzetstratégiai ágazatnak tekintik.

Fotók: Pelsőczy Csaba

A munkacsoport napirendjének kiemelt témái voltak a Közös Agrárpolitika egyszerűsítési törekvései és az azok nemzeti alkalmazásával kapcsolatos elvárások.

Az európai gazdatüntetések hatására ugyanis az uniós döntéshozó intézmények bár egyszerűsítéseket vezettek át a Közös Agrárpolitika szabályrendszerén a gazdálkodók terheinek mérséklését célozva, azonban ezen a területen gazdálkodói szemmel nézve bizonyosan további uniós munkára van szükség.

A 2024-es magyar EU-elnökség kiváló lehetőség arra, hogy a tagállamok minél egyértelműbb közös álláspontot fogalmazzanak meg a mezőgazdasági termelők gazdálkodását nehezítő feltételeinek enyhítésére és ennek révén adminisztratív kötelezettségeik csökkentésére.

Fotók: Pelsőczy Csaba

A felek tárgyaltak a két nemzetet ugyancsak komolyan érintő gabonapiaci helyzetről, értékelve az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos uniós és nemzeti piaci intézkedések hatásait. Többek között egyetértettek abban is, hogy a jövőben továbbra is aktív szerepet kell vállalni a Közép- és Kelet-Európa közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszerét biztosító BIOEAST kezdeményezés működtetésében. Ezért hazánk még az idei évben két rendezvényt tervez a témában, hiszen a magyar EU-elnökség kedvező lehetőséget biztosít a BIOEAST európai szerepvállalásának fokozására.

Magyarország és Szlovákia egyaránt elkötelezett a tudásalapú, fenntartható és gazdálkodóbarát mezőgazdaság megerősítésben, hiszen az agrárium a gazdasági és társadalmi versenyképesség fontos pillére.

A mezőgazdaságot érintő legfontosabb kihívások megvitatására szolgáló tárcaközi munkacsoport 1999 júniusában, éppen 25 esztendeje jött létre azzal a céllal, hogy a két szomszédos országnak lehetősége nyíljon kormányzati és szakértői szinten egyeztetni és információt cserélni aktuális kérdésekben.

Fotók: Pelsőczy Csaba

Forrás: AM közlemény