0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Komoly üzletággá nőhet az algatermesztés, ami a szarvasmarha-ágazatnak is jó hír

A klímára káros gázok kibocsátását is csökkentheti a vörös alga, amivel megmentheti a metánkibocsátás miatt gyakorta kritizált szarvasmarha-tenyésztést.

Ennek megfelelően a jövő nagy mezőgazdasági üzletágává válhat a vörös alga termesztése, 2030-ra akár a 12 milliárd dolláros forgalmat is elérheti.

Az Amerikai Egyesült Államokban, pontosabban Hawaii szigetén új módszert találtak ki arra, hogy csökkentsék a szarvasmarha-tenyésztés metánkibocsátását. Ehhez a vörös algát kezdték el alkalmazni, az állatállomány takarmányába keverve. Nem is akármilyen mértékben segített ez a tengeri növény,

egy hat hónapos tesztidőszak tanulságai alapján 77%-kal csökkent a metánkibocsátása a kísérletben résztvevő telepnek.
vörös alga
Komoly üzletággá válhat a vörös alga termesztése

Komoly üzletággá válhat a vörös alga termesztése

Nem csak az jó hír, hogy van természetes megoldás a marhatelepek metánkibocsátásának csökkentéséhez, de az is, hogy az erre alkalmas vörös alga termeszthető. Sőt, egyre nagyobb üzlet, hiszen nem csak a marháknak, de az emberek számára is jótékony hatásokkal bír. A Világbank becslése szerint 2030-ra az algatermesztés 12 milliárd dolláros üzletté terebélyesedik.

A Globális Metán Vállalást (Global Methane Pledge) a 2021-es COP26 konferencia hívta életre. A paktumot 155 ország írta alá, és vállalta, hogy csökkenti metánkibocsátását, amihez az agráriumban is változásokra van szükség, ugyanis ez az ágazat adja a teljes kibocsátás 37%-át. A dilemma egyszerű,

vagy csökkentik a gazdák a szarvasmarha állományt, vagy más olyan alternatív megoldásokat találnak, mint például az algák takarmányba történő bekeverése.

szarvasmarha

Az alga ilyen jellegű hatása nem teljesen újdonság, korábbi tanulmányok már sejtették, milyen hatása lesz, a mostani tesztnek inkább a számszerű eredménye lehet meglepő. Az algatermesztés ennek megfelelően már elindult, de egyelőre gyerekcipőben jár.

A vörös alga az emberi szervezetre is jótékony hatást gyakorol, hiszen nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / www.civilbeat.org

Magazin ajánló: