
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) céljai között a szőlész-borász képzés erősítése is szerepel, ennek érdekében nemcsak a borászok, szőlőtermesztők részére szerveznek szakmai napokat, hanem a hallgatók gyakorlati oktatásának is helyet ad a borbirtok, hangsúlyozta Madaras Zoltán, a kutatóintézet elnöke. Kitért arra is, hogy
hogy a jövőben már ne csak a borászoknak nyújtsanak hasznos információkat, hanem azoknak is, akik étkezési szőlőt szeretnének termeszteni. Ezenfelül a jövőben megkezdik az oltványok értékesítését, valamint új laborszolgáltatásokat is bevezetnek. Határon átnyúló innovációs pályázatokon vesznek részt, jelenleg az eszéki egyetemmel, és bíznak benne, hogy ez a kör újabb külföldi partnerekkel bővül, mert nagyon fontos a közös gondolkodás. A borpiaci változásokra is újabb eljárásokkal reagálnak, az egyik új irány a borok alkoholmentesítése, már evvel is foglalkoznak. Mindehhez adott a kutatói háttér, a náluk dolgozó kutatók átlagéletkora 45 év.
Az idei Summa rendezvényen részt vett Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is, aki köszöntőjében arról szólt, hogy az agrárium legfényesebb dísze a borászat. A speciális ágazaton belül fontos szerepet tölt be a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet, ami Európa második és a világ hatodik legnagyobb génbankjával rendelkezik. A modernizáció, a digitális fejlesztések egyre sürgetőbbek, előmozdításukra újabb pályázati lehetőségek nyílnak meg a közeljövőben. Kiírásukra várhatóan két körben kerül sor, az elsőkre a nyár folyamán, a további pályázati felhívások pedig jövőre várhatók.