A program egyik meghívott előadója, Lengyel Zoltán, a magyarországi Savory Központ vezetője, az Agroökológiai Hálózat elnökségi tagja a hazai holisztikus menedzsment akkreditált oktatójaként azt szeretné megismertetni a regeneratív szemléletmódra nyitott gazdálkodókkal, állattartókkal, hogy milyen módszerekkel lehet a legelőterületek gyepállományát felmérni, döntéseik hatását nyomon követni annak érdekében, hogy a biodiverzitást olyan irányba fordítsák, amely gazdálkodásuk szempontjából a legelőnyösebb.
Mennyire zöld a legelő?
– E megközelítés szerint azt vesszük figyelembe, hogy miként bomlanak le az elhalt részek, mennyire zöld a legelő, milyen rovarfajok találhatók meg rajta, milyen virágzatot hoznak az egyes fajok, ezek alapján tudunk következtetni a gyep egészségi állapotára. Ezeknek az információknak a birtokában a holisztikus menedzsmentre alapuló döntéseket hozhatunk például kaszáláskor vagy legeltetésben, aminek eredményeképpen javítani tudjuk területünk ökoszisztémáját. Minél jobban bánunk a gyeppel, annál stabilabb lesz az ökoszisztémája, ezáltal alkalmazkodóbb lesz az időjárási körülményekhez, szélsőségekhez. Minél egészségesebb füvet esznek az állataink, annál egészségesebbek lesznek azok is, és így mi, fogyasztók is – foglalta össze a holisztikus menedzsment lényegét Lengyel Zoltán, aki azt is elmondta, korábban már tartottak a témában előadást Élő kerítések, szakaszolt legelők címmel, csak akkor nem Bőszénfán, hanem Zoltán gazdaságában a Tiszántúlon. Szeptemberben újabb bemutatót tartanak, ott elsősorban a téli legeltetésről, a „bundában” hagyott legelők legeltetésének komplexitásáról adnak iránymutatást.