0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Tücsök-nemesítés: ez lehet a fenntartható mezőgazdaság jövője?

A házi tücskök génszerkesztésével foglalkozik az a kutatás, melynek célja a rovar-alapú élelmiszerek és takarmányok fenntarthatóbbá tétele.

A fenntartható rovartenyésztéssel foglalkozó amerikai cég, az All Things Bugs munkatársa, Dr. Aaron T. Dossey kutatása nagyban hozzájárulhat a szokatlan ágazat további fejlődéséhez.

gmo tücsök
Genetikailag módosított házitücskök és petéik, melyek zölden fluoreszkáló fehérjéket tartalmaznak
Fotó: Dr. Aaron T. Dossey

A cégnél több egy évtizede foglalkoznak a rovaralapú élelmiszeripari termékek fejlesztésével. Ebbe beletartozik a szabadalmaztatott összetevők gyártása és a rovarok tenyésztésének automatizálása is. Most pedig a házi tücsök genomjának feltárásával és a géntechnológia bevetésével egy újabb szintre léptek. Dossey szerint kétségtelen, hogy a jövő élelmiszeriparában és mezőgazdaságban nagy szerep jut ezeknek a hatlábú haszonállatoknak.

Azzal, hogy a házi tücsök teljes genomja rendelkezésre áll, a kutatók növelhetik a tápértéktartalmát és csökkenthetik a környezeti lábnyomát.

A rovarok fenntartható fehérjeforrásnak tekinthetők. A mostani munka azonban azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben a segítségükkel gyógyszeripari termékek, vakcinák, antibiotikumok, színanyagok, enzimek, és más biológiai anyagok (például módosított kitin) előállítására is használhassuk a hatlábú jószágokat.

Forrás: All Things Bugs