0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Drónokkal trágyázták a rizst Vietnámban, és ennek meglepően jó hatásai vannak

Vietnámban a rizst az istenek ajándékának tartják, melynek termesztését igyekeznek fenntarthatóbbá tenni.

A rizs a legnépesebb országok első számú táplálékforrása, termesztése azonban számos probléma forrása. Az AP hírügynökség vietnámi példán keresztül mutatja be, milyen innovatív megoldásokkal igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a termesztés folyamatát, ami a környezetnek, és a termelők profitjának is jót tesz.

A rizstermesztés a többi termesztett növénytől szeparáltan kell végrehajtani, vízzel elárasztott termőföldön. Ennek hátránya, hogy rengeteg erőforrást igényel – az emberi munkaigényéről nem is szólva. Az elárasztott fölterület esetén a víz meggátolja az oxigén talajba történő bejutását, ami olyan baktériumok kifejlődését idézi elő, melyek fokozottan károsak a légkörre, elősegítve a klímaváltozást, ami pedig a rizstermesztést hátráltatja, kialakítva egy ördögi kört.

Vietnámban – ami a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre – most erre keresnek megoldást, és úgy látszik, érnek el eredményeket. Az országban a rizst a lehető legtöbbféleképpen fogyasztják, párolják, sütik, tésztát és alkoholos italt készítenek belőle. Nem véletlen, hogy a rizst az istenek ajándékának tartják, ezért kiemelten fontos, hogy fenntarthatóvá tegyék a termelést. A megoldás a drónok képében érkezik.

Drónról történő trágyázás Vietnámban
Forrás: AP Jae C. Hong
Egy nagyobb madár szárnyfesztávolságával rendelkező drónokról kezdtek el trágyázni egyes termőföldeket az országban. Ez egyrészt az egyre nehezebben fenntartható emberi munkaerő egy részét képes kiváltani, másrészt pedig pontosan annyi trágyát szór ki, amennyi feltétlenül szükséges a terméshozam eléréséhez. Ez azért fontos, mert a vizes, oxigéntől elzárt talajban kevesebb káros baktérium szabadul fel, ha csökkentik a trágya mértékét. Ráadásul 40%-kal kevesebb magra, valamint 30%-kal kevesebb vízre van így szükség a termesztéshez.

Aki járt már rizstermesztő országban tapasztalhatta, hogy aratást követően a rizs szárát általában elégetik. A gyakorlatot ma már sok helyen üldözik, így Vietnámban is próbálják kerülni a nagyobb termelővállalatok, mivel a keletkező füst rendkívül rossz hatással van az emberi szervezetre. Az ázsiai országban a szárat inkább takarmányként hasznosítják, vagy gombát termesztenek rajta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / apnews.com