A rizs a legnépesebb országok első számú táplálékforrása, termesztése azonban számos probléma forrása. Az AP hírügynökség vietnámi példán keresztül mutatja be, milyen innovatív megoldásokkal igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a termesztés folyamatát, ami a környezetnek, és a termelők profitjának is jót tesz.
Vietnámban – ami a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre – most erre keresnek megoldást, és úgy látszik, érnek el eredményeket. Az országban a rizst a lehető legtöbbféleképpen fogyasztják, párolják, sütik, tésztát és alkoholos italt készítenek belőle. Nem véletlen, hogy a rizst az istenek ajándékának tartják, ezért kiemelten fontos, hogy fenntarthatóvá tegyék a termelést. A megoldás a drónok képében érkezik.
Aki járt már rizstermesztő országban tapasztalhatta, hogy aratást követően a rizs szárát általában elégetik. A gyakorlatot ma már sok helyen üldözik, így Vietnámban is próbálják kerülni a nagyobb termelővállalatok, mivel a keletkező füst rendkívül rossz hatással van az emberi szervezetre. Az ázsiai országban a szárat inkább takarmányként hasznosítják, vagy gombát termesztenek rajta.