0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Nagyot buknak a valenciai hagymatermesztők

Termesztőkörzet-szinten összesen 25 millió eurót bukhatnak a Valencia környéki hagymatermesztők. A baj fő oka, hogy a bő spanyol termés nagy mennyiségű importtal találkozott a boltokban, írta a fruchthandel.de portál helyi tudósítója.
Illusztráció

Nagyon nem jön össze ez a szezon a Spanyolország keleti partján fekvő Valencia hagymatermesztőinek. Az említett 25 millió eurós veszteséget a helyi La Unió Llauradora szövetkezet abból kiindulva becsülte meg, hogy tagjai közül

sokan a veszteséges értékesítés helyett a termés beszántása mellett döntöttek.

Pillanatnyilag legjobb esetben is csak 0,10 eurós kilóárral számolhatnak a termesztők (a szántóföldről értékesítve), miközben egy kiló hagyma megtermesztésének önköltsége náluk 0,25-0,30 euró között van, írja a La Unió Llauradora adataira hivatkozva a fruchthendel.de szakportál cikke.

A szervezet egyik hagymatermelőjét is idézi a cikk, akinek 4 centet ajánlottak egy kiló hagymáért. „Ennyiért nem vagyok hajlandó eladni, inkább beszántom. A végsőkig kitartottam, de már nem tudom tovább minőségromlás nélkül lábon tartani”, fogalmazott.

Tovább rontja a hangulatot, hogy mindeközben a szupermarketekben a vevők 2 euró körüli összeget fizetnek egy kiló – részben chilei, perui, szenegáli vagy akár új-zélandi – hagymáért, mintegy húszszor annyit, mint amennyi a helyi gazdálkodók kasszájába jó esetben befolyik.

Pedig a spanyol hagyma az idén különösen jó minőségű, nem hátráltatta a termesztést semmilyen időjárási extremitás, állítja a La Unió szövetkezet. Álláspontjuk szerint a spanyol külkereskedőknek és áruházaknak nagyobb érzékenységet kellene tanúsítaniuk a helyi termékek iránt, amelyek mind minőség, frissesség és íz, mind pedig élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság tekintetében kiválóak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu