Nyáron a magasabb fokú verejtékezés miatt jelentősebb mennyiségű vizet veszítünk, amely pótlására fokozottan oda kell figyelnünk, hogy a hiány ne okozzon komolyabb problémákat.
Lehetünk kreatívak, de az mindennél fontosabb, hogy a napi folyadékigényünket túlnyomórészt lédús gyümölcsök, tiszta víz, illetve más, nem diuretikus hatású innivalók formájában vegyük magunkhoz.
A banántea védi a kardiovaszkuláris rendszert és segít elaludni
Mielőtt rátérnénk az elkészítési módokra, érdemes megismerni, miért is hasznos banánteát kortyolni. A banántea kiváló ásványi anyag- és nyomelemforrás, többek között káliumot, magnéziumot, cinket és rezet vihetünk be vele. A kálium és magnézium jót tesz a szív egészségének, segít a vérnyomás csökkentésében és véd a szélütés kialakulásától. A kálium fontos résztvevője a folyadékegyensúly fenntartásának, valamint segít ellensúlyozni a nátriumban gazdag táplálkozás okozta kellemetlen következményeket. Antioxidánstartalmával támogatja a szervezetet a káros szabad gyökök elleni védekezésben. Ha estefelé fogyasztjuk, segíti az elalvást, ebben a káliumon és magnéziumon kívül a triptofán is figyelemre méltó szerepet kap. A megfigyelések szerint a triptofánban gazdag ételek fogyasztása csökkenti az elalváshoz szükséges időt és növelheti a teljes alvás időtartamát. Továbbá a banántea esti fogyasztásával kiküszöbölhetjük az éjszakai izomgörcsöket, amelyek a fájdalom és az ijedelem mellett megzavarhatják az alvás folytonosságát.
A banántea főzet készítésének módozatai
Forraljunk fel 750 ml vizet. Egy egész bio banánt mossunk meg, vágjuk le a két végét, majd két-három darabra vágva csúsztassuk a vízbe. Szórjunk bele egy csipet fahéjat és főzzük 15-20 percig takarékon. Ha valaki nem szereti a fahéjat, elhagyhatja. Miután befejeztük a főzést, szűrjük csészékbe a teát. A banánmaradékot beletehetjük turmixba vagy sütibe.
Egyesek szerint, még az is teljesen rendben van, ha csak a banán héjából készítjük a teát, és a gyümölcsöt megesszük, vagy más ételhez használjuk fel. Egy megtisztított bio banán héját vágjuk csíkokra, és főzzük 2 ½ csésze vízben 10 percig alacsony hőfokon.
Ha egyszerre több banánt dolgozunk fel, a héját szárítva eltehetjük későbbre. Szeleteljük fel a héjakat, vagy vágjuk apró darabokra, és aszalóban vagy langyos sütőben szárítsuk meg. Tároljuk légmentesen záródó üvegben. Amikor teát szeretnénk inni, főzzünk 2-3 evőkanál szárított héjat 300 ml vízben 5 percig.