0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az első génmódosított banán

Az ausztrál és új-zélandi élelmiszerstandardok szervezete (FSANZ) emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a fajtát.

Megrengette a világ banánágazatát az utóbbi években a Fusarium oxysporum rendkívül agresszív trópusi 4-es rassza (TR4), az úgynevezett Panama-betegség, amelyre kifejezetten fogékony a gyakorlatilag minden kontinensen egyeduralkodó banántípus, a Cavendish.

Ázsiában jelent meg a betegség, de már komoly károkat okoz Dél-Amerikában, és előfordul Ausztrália ültetvényeiben is.

Az ausztrál Queensland Egyetem (QUT) kutatócsoportja a banán biotechnológiai program égisze alatt húsz éve dolgozik TR4 elleni rezisztenciával rendelkező Cavendish banán nemesítésén. Az új, rezisztens QCAV-4 fajta a vadon élő, délkelet-ázsiai Musa acuminata ssp. malaccensis banán RGA2 génjének bevitelével jött létre. Az ausztrál kormányzattal és termelőkkel együttműködve ezt a QCAV-4 banánt több mint hét éve termesztik szabadföldi kísérletekben Ausztrália Északi terület nevű tartományában, és bebizonyosodott, hogy rendkívül ellenálló a TR4 rasszal szemben.

Az ausztrál kormány megadta az engedélyt a QUT kutatóközpontnak, hogy a genetikailag módosított QCAV-4 banánfajtát kereskedelmi forgalomba hozza.

Ez a világon az első GM-banán és az első ausztrál GM-gyümölcs. Az ausztrál és új-zélandi élelmiszerstandardok szervezete (FSANZ) pedig emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a fajtát. Az ausztrál államok és területek kormányainak minisztereiből, valamint az ausztrál és az új-zélandi kormányból álló miniszteri tanácsnak hatvan napja van, hogy ratifikálja az FSANZ határozatát vagy felülvizsgálatot kérjen.

banán
Illusztráció
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: