0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Szokatlanul korán indultak a kombájnok

Országszerte megkezdődött az aratás. Ha az időjárás kitart, jövő héten véget is érhet.

A gabonapiaci környezet rendeződésének köszönhetően a tárolókapacitás is rendelkezésre áll az aratás kezdetén. A visszajelzések alapján a belföldi raktárak kihasználtsága 10 százalék alá csökkent – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán.

Míg 2022 második felében 1,9 millió tonna gabonát exportált Magyarország, addig 2023 második felében már 3,3 millió tonnát. Az Olaszországba irányuló kivitel különösen jól alakult, oda jutott az idei első három hónap 2,1 millió tonnás gabonaexportjának majdnem a fele, ezzel az elmúlt éveket jellemző visszaesés megfordult.

Az időjárási szélsőségek idén nem okoztak jelentős károkat, de az Alföldön most is vannak csapadékhiányos területek

– tette hozzá az államtitkár.

Őszi árpa betakarítása
Őszi árpa betakarítása
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az egységes kérelmek alapján a nyári aratású növények vetésterülete csökkent: őszi búza 864 ezer hektáron, 18 százalékkal kisebb területen terem, őszi árpa 260 ezer hektáros területe majdnem 35 százalékkal kisebb tavalyhoz képest. Az őszi betakarítású növények vetésterülete ugyanakkor majdnem 11 százalékkal nőtt, összességében eléri az 1,7 millió hektárt. A szójáé 112 ezer hektárral majdnem a kétszerese az elmúlt 5 év átlagának.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az aratás idén szokatlanul korán kezdődött, és már a jövő héten véget is érhet, ha az időjárás engedi.

A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések jót tettek a kapásnövényeknek. A termés átlagos lehet, az őszi kalászosok eredményei gyengébbek a várakozásoknál, de a belföldi ellátás biztosan nincs veszélyben – tette hozzá Petőházi Tamás. A GOSZ elnöke szerint nem tanácsos raktározni: érdemes kihasználni a a kedvező értékesítési lehetőségeket és üzletet kötni.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: