Vannak olyan helyek és helyzetek, amelyeket egyszerűen meghívásként értelmeznek a kártevők. Ha nem szeretnénk, hogy beköltözzenek hozzánk, jobb, ha nem követjük el a következő hibákat.
Káosz, és nemcsak elméletben
A ház körül tartott kacatok, a garázsban felhalmozódó újságpapírok, kartondobozok, elromlott vagy kiselejtezett dolgok remek búvó- és szaporodóhelyet biztosítanak a „nemszeretem” állatoknak, például egereknek, patkányoknak, csótányoknak, és más rovaroknak. A sötét, zsúfolt helyek óriási vonzerővel rendelkeznek, és biztos kikötővé tudnak válni számukra. A zsúfoltság és rendetlenség pedig eleve megnehezíti, hogy időben észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Ha jól áttekinthető, nyílt területeket tartunk, zárható dobozokba rendszerezzük a holminkat, felszámoljuk a káoszt, kidobjuk a haszontalan vagy felesleges cuccokat, egyből megszűnnek azok az otthonos kis zugok, amiket tévesen albérletnek gondolhatnak az élőlények.
Rés a pajzson
Élelmiszerbank
A konyha, a kamra illetve minden élelmiszertároló elsődleges célpont az ennivalóra vadászó élőlényeknek. Ha egész nap terülj-terülj asztalkám van nálunk, még egy hatalmas önuralommal bíró hangya sem tudna ellenállni. Élelmiszereket kizárólag az evés idejére tegyünk elérhető helyre. Amint végeztünk, pakoljunk el, használjunk jól záródó edényeket, tegyük be a hűtőszekrénybe a maradékot, gyűjtsük össze a morzsákat, a romlott ételt pedig haladéktalanul távolítsuk el a házból. A kinti szemétgyűjtőt is tartsuk tisztán, mert a szagok nagyon csábítóak. A komposztra kitett ételmaradék odacsábíthatja a patkányokat, ezért tanácsosabb zárt komposztálót használni.
Éltető víz
A vízszivárgás vagy talajvíz miatt kialakuló nyirkos, nedves zugok nemcsak a penészedésnek kedveznek, hanem az állatok is szívesen birtokba veszik azokat. Igyekezzünk minél hamarabb megszüntetni ezeket a problémákat, mert egészségtelenek, és gócpontot illetve életfeltételeket jelentenek a kártevők számára.
A kártevők ürülékükkel, vizeletükkel olyan káros baktériumokat szennyezhetik a konyhai felületeket, és az élelmiszereket, mint a Salmonella vagy az E. coli. Nyugalmunk és egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a készülékeinket, távolítsuk el a könnyen hozzáférhető élelmiszereket a konyhából, szüntessük meg a lehetséges búvóhelyeket az épületen belül és kívül, illetve kezeljük a sérüléseket az épületen magán.
Ez is érdekelheti: