0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Így tartsuk távol a kamrai kártevők áradatát

A kártevők számos kellemetlenséget, kárt és ijedelmet okozhatnak, betegségeket terjeszthetnek ha megtelepednek otthonunkban.

Vannak olyan helyek és helyzetek, amelyeket egyszerűen meghívásként értelmeznek a kártevők. Ha nem szeretnénk, hogy beköltözzenek hozzánk, jobb, ha nem követjük el a következő hibákat.

kártevők rágcsáló egérKáosz, és nemcsak elméletben

A ház körül tartott kacatok, a garázsban felhalmozódó újságpapírok, kartondobozok, elromlott vagy kiselejtezett dolgok remek búvó- és szaporodóhelyet biztosítanak a „nemszeretem” állatoknak, például egereknek, patkányoknak, csótányoknak, és más rovaroknak. A sötét, zsúfolt helyek óriási vonzerővel rendelkeznek, és biztos kikötővé tudnak válni számukra. A zsúfoltság és rendetlenség pedig eleve megnehezíti, hogy időben észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Ha jól áttekinthető, nyílt területeket tartunk, zárható dobozokba rendszerezzük a holminkat, felszámoljuk a káoszt, kidobjuk a haszontalan vagy felesleges cuccokat, egyből megszűnnek azok az otthonos kis zugok, amiket tévesen albérletnek gondolhatnak az élőlények.

Rés a pajzson

Ha akad egyetlen repedés is a falon, vagy egy betört ablaküveg, abban biztosak lehetünk, hogy az élelmes állatok megtalálják. Murphy törvénye mindig igazolódni látszik, szóval nem igazán érdemes halogatni az ilyen javítási műveletek elvégzését.

kamra kártevőkÉlelmiszerbank

A konyha, a kamra illetve minden élelmiszertároló elsődleges célpont az ennivalóra vadászó élőlényeknek. Ha egész nap terülj-terülj asztalkám van nálunk, még egy hatalmas önuralommal bíró hangya sem tudna ellenállni. Élelmiszereket kizárólag az evés idejére tegyünk elérhető helyre. Amint végeztünk, pakoljunk el, használjunk jól záródó edényeket, tegyük be a hűtőszekrénybe a maradékot, gyűjtsük össze a morzsákat, a romlott ételt pedig haladéktalanul távolítsuk el a házból. A kinti szemétgyűjtőt is tartsuk tisztán, mert a szagok nagyon csábítóak. A komposztra kitett ételmaradék odacsábíthatja a patkányokat, ezért tanácsosabb zárt komposztálót használni.

Éltető víz

A vízszivárgás vagy talajvíz miatt kialakuló nyirkos, nedves zugok nemcsak a penészedésnek kedveznek, hanem az állatok is szívesen birtokba veszik azokat. Igyekezzünk minél hamarabb megszüntetni ezeket a problémákat, mert egészségtelenek, és gócpontot illetve életfeltételeket jelentenek a kártevők számára.

A csótányoknak, legyeknek, egereknek, patkányoknak és társaiknak nemcsak azért nincs helyüknek az otthonunkban, mert hajlamosak megzavarni a nyugalmunkat, hanem azért is, mert számos fertőző betegséget is hordozhatnak és terjeszthetnek.

A kártevők ürülékükkel, vizeletükkel olyan káros baktériumokat szennyezhetik a konyhai felületeket, és az élelmiszereket, mint a Salmonella vagy az E. coli. Nyugalmunk és egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a készülékeinket, távolítsuk el a könnyen hozzáférhető élelmiszereket a konyhából, szüntessük meg a lehetséges búvóhelyeket az épületen belül és kívül, illetve kezeljük a sérüléseket az épületen magán.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: