0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Öreg fa nem vén fa: így újítsa meg

Egy idős fa kurtább koronával is lényegesen több árnyékot ad és több szén-dioxidot köt meg, mint egy frissen elültetett fa. Mindenképpen adjunk még egy esélyt, mielőtt a kivágásukra gondolnánk, mivel a legtöbb lombos fa szépen megújítható.

Hívjunk szakembert

Ha a fa nagyon rossz állapotban van, vagy nincs meg a kellő tapasztalatunk és szerszámunk, vagy a fa mérete indokolja, érdemes faápoló segítségét kérnünk. Felméri a fa állapotát, biztonságosan áll-e a helyén, törzse és ágai mennyire egészségesek, és elvégi a szükséges munkálatokat.

Fotó: Fontos Éva

Tartsuk szemmel

Előfordul, hogy a fák az egyre forrósodó nyarakat nem vészelik át jól, és tavasszal száraz ágak maradtak a koronában. Érdemes minden évben átnézni, és amikor szükséges beavatkozni.

fa elszáradt ágak
Elszáradt néhány ága a tulipánfának (Liliodemdron tulipifera) (Fotó: Fontos Éva)

Keressük meg a száraz ágakat, és vágjuk vissza az élő részig.

Az 1 cm-nél nagyobb átmérőjű sebeket kezeljük valamilyen sebkezelő anyaggal, pl. fagéllel, hogy megakadályozzuk a fertőzések bejutását, és segítsük a sebgyógyulást.

Ha odvasodást, vagy egyéb sérülést látunk, tisztítsuk ki és kezeljük sebkezelővel.

A legjobb tavasszal elvégezni ezeket a munkálatokat, amikor a fa már kihajtott, tehát könnyen beazonosítható, hol vannak az elhalt és élő részek, de még nem dúsult be a korona, így jobban látszik az ágrendszer, és jobban hozzá is férünk. Valamint az esetleg a koronában fészkelő madarakat sem zavarjuk meg.

Csak éles szerszámokkal álljunk neki a munkának, a roncsolt seb nehezebben gyógyul.

Nagyobb ágak fűrészelésekor az alsó oldalról is vágjunk be egy kicsit, hogy elkerüljük az ág leszakadását. Ügyeljünk a saját biztonságunkra is, győződjünk meg róla, hogy a létra stabilan áll!

sebkezelés fáknál
Egyenletesen oszlassuk el a sebkezelőt (Fotó: Fontos Éva)

A túl hosszú, a koronából kilógó ágakat kurtítsuk meg, mert a szél könnyen belekap, és letörheti az egész ágat. Mindig az egyik elágazás közelében vágjunk, természetesebb hatást kelt, különösen, ha igyekszünk a természetes koronaformát követni. A fa is igyekszik a koronáját újraalkotni, ha nagyobb rés keletkezett, azt betölti, a vezérág szerepét is átveszi egy másik.

A törzsön előtörő új hajtásokat a lombkorona közelében hagyjuk meg, segít a nagyobb lombfelület kialakításában, és így a fa megerősödésben. A középső és alsó részeken képződő hajtásokat azonban minél előbb vágjuk vissza.

Segíthetjük a megújulásban, ha a koronacsurgója vonalának közelében – itt található a legtöbb hajszálgyökér – egy kihegyezett 6-8 cm átmérőjű karót 4-5 helyen minél mélyebben leverünk a földbe, de csak annyira, hogy ki is tudjuk húzni, hiszen az így keletkezett lyukba komposztot vagy marha trágyát töltünk. Öntözzük be, ezzel is segítve a tápanyagok gyorsabb felszívódását a gyökérzónában.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: