0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Kiderült, mennyi növényvédő szert használnak szója és borsó termesztésekor

A Kynetec Hungary Kft. legújabb felmérése egyenesen a gazdálkodóktól származó információk alapján mutatja be a szója és a borsó növényvédelmét.

Kynetec logóA Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk közzétételével is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, aki valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt. A fő szántóföldi kultúrák (kalászos gabona, kukorica, napraforgó, repce), valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények az inputpiac elsöprő hányadát teszik ki, így a növényvédő szert forgalmazó cégek, valamint a Kynetec Hungary Kft. sem foglalkozik kiemelten a kisebb szántóföldi kultúrákkal.

Ezt az adósságunkat pótoljuk azzal, hogy megosztjuk adatainkat a szója, zöldborsó és takarmányborsó növényvédő szeres kezeléseiről.

A vizsgált kultúrák közül a legnagyobb területen a szóját vetették 2023-ban is. Tavalyi felmérésünkben 120 gazdaság vett részt, ők 8715 hektáron vetettek szóját, így a Kynetec által becsült szójaterület (67 ezer hektár) 16,5 százalékát művelték. Kutatásunk megyére és szójaterületre is reprezentatív ugyanúgy, ahogy a többi kultúra esetében is.

ábra

A három kultúra növényvédőszer-felhasználása az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Kynetec által felmért szántóföldi kultúrák növényvédő szereinek elméleti piacértékéből alig 3 százalékot tett ki. A szója vetésterülete az elmúlt 2 évben növekedett, és 2024-re is további növekedés várható. A borsóterület az utóbbi 2 évben valamelyest csökken, remélhetőleg stabilizálódik (1. ábra).

A cukorrépa, szója, takarmányborsó és zöldborsó növényvédelmében jelentős eltéréseket találhatunk a szerhasználati szokások között,

hiszen szójában a gyomirtó szeres kezeléseket alkalmazzák a vetett terület csaknem 100 százalékán, és szinte semmi mást nem, ugyanakkor a borsót vagy cukorrépát elképzelhetetlen gombaölő vagy rovarölő szer nélkül termeszteni.

zöldborsó
Fotó: Freepik

A 3 vizsgált kultúra növényvédőszer-forgalmának 88 százalékát teszik ki a herbicidek. A herbicid szertípus részletes technológiai mérőszámai a táblázatban olvashatók. Borsók esetében a herbicid a forgalom körülbelül 60 százalékot, a fungicid általában 20-25 százalékot, míg az inszekticid 14-17 százalékot jelent az elmúlt évek átlagában.

A 2023-as szójaadatokon keresztül elemezzük részletesebben a táblázatot. Az adatok herbicidekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a terület csaknem 100 százalékát teszi ki. Tavaly a szójaterület 99 százalékán alkalmaztak gyomirtó szeres kezelést.

A kezelés/ha mutató megmutatja, hogy átlagosan egy gyomirtó szerrel hektárra vetítve hányszor kezelnek valamilyen gyomirtó szerrel a szójatermelő gazdaságok.

Magyarországon az egy hektárra jutó átlagos kezelésszám 2023-ban 2,06 volt. Tavaly szójában 205 ezer hektárra juttattak ki gyomirtó szereket. A kezelés/ha és az egy tankkeverékben kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gyomirtó szert juttattak ki a gazdák. A táblázatban ez az érték a Termékek száma/ha (SDV/NET) sorban látható, mint látható, szója esetében 3,07 gyomirtó szert juttattak ki a termelők. Az elméleti nettó piacérték 3,3 milliárd forint, a teljes gyomirtó szeres szerköltség hektáronként átlagosan nettó 49 478 forint volt, míg az egy termékre jutó átlagos szerköltség nettó 16 129 forintot tett ki. A hektárköltségek listaáron, kedvezmények nélkül kalkuláltak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: