0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Testvérek méhészete

VARGA JÁNOS vendéglátónk eredeti szakmáját tekintve kárpitos. Méhészkedéssel a 2000-es évek második felében kezdett foglalkozni, talán nem is a legszerencsésebb módon, és eredetileg nem is azzal a szándékkal, hogy főállású méhész legyen.

Szerző: Czékmány Péter

A Turul Méhész Egyesületnél a Covid miatti bezártságot követően eldöntöttük, hogy nem ritkán messzire, hanem sűrűn közelre szervezünk szakmai kirándulásokat. Ajánlom másoknak is, nekünk bevált!

Mit jelent a bevezetőben leírt „sűrűn közelre”? Azt, hogy saját tagjaink háza táján nézünk szét. Aki vállalja, aki bátor, aki nem titkol semmit, aki nyitott a tagság felé, no és, persze, van mit megmutatnia, az jelentkezett, és elmentünk megnézni a méhészetüket. Tagságunk így tavaly ősszel néhány hét alatt három méhészetet tekintett meg – ezekről a remek szakmai látogatásokról számolok be.

méhészet méhészkedés
1. kép

„Nézzünk szét méhésztársunk háza táján!” rendezvénysorozatunk harmadik állomása a dadi illetőségű VARGA TESTVÉRPÁR, Tamás és János telephelyére vezetett. A

hideg, esős időjárás már nem kedvezett a kültéri bemutatónak és beszélgetésnek, így vendéglátóink a telephelyek műhelyeiben vezettek végig és mesélték el méhészkedésük történetét, mutatták be méhészeti technológiájukat

(az 1. képen János, a 2. képen jobbra Tamás magyaráz a méhésztársaknak). A kollégák részéről ezúttal is töretlen volt az érdeklődés, részvétel és kérdések tekintetében egyaránt. A szép számú hallgatóság most is megtöltötte a szépen kialakított, a bemutatóra kicsit átrendezett műhelyt. A bemutatót követően vendéglátóink a település művelődési házában vendégelték meg a társaságot, ahol kellemes meglepetéssel is szolgáltak. A vacsorát követően egy különleges vendég, egy olyan méhésztárs könyvbemutatójára és előadására került sor, aki egyúttal külföldi méhészkönyvek szakfordítója is.

méhészet kaptárkészítés
2. kép

VARGA JÁNOS vendéglátónk eredeti szakmáját tekintve kárpitos. Méhészkedéssel a 2000-es évek második felében kezdett foglalkozni, talán nem is a legszerencsésebb módon, és eredetileg nem is azzal a szándékkal, hogy főállású méhész legyen. A szomszédságában élő, betegeskedő idősebb méhésztárs kérte meg kertjének gondozására, beleértve természetesen a kaptárak környékének rendezését is.

Az első találkozás nem sikerült túl jól János számára, minthogy a méhek jól összeszurkálták, ezért akkor jobbnak látta inkább beszüntetni a kertgondozást.

Az eset azonban nem szegte kedvét, így amikor a szomszéd megkérte egy elszabadult raj leszedésére a kert egyik fájáról, nagy nehézségek árán ugyan, de sikerrel tett eleget a kérésnek. Ebből a rajból lett az első saját méhcsaládja.

Ezt követően néhány évig még az idős szomszéd rajait gyűjtögette, mégpedig egy másik ismerős méhész számára. Magának csak egy-két családot tartott meg. Miután ez az ismerős idővel allergiás lett a méhméregre, ami majdnem az életébe került, felajánlotta a családjait Jánosnak. Ettől kezdve már négy-öt méhcsalád „boldog” tulajdonosa lett.

méhek méhészet méhészkedés méhcsalád
Illusztráció
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: