0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Közel negyven éve a méhek között

A Turul Méhész Egyesületnél a Covid miatti bezártságot követően eldöntöttük, hogy nem ritkán messzire, hanem sűrűn közelre szervezünk szakmai kirándulásokat. Ajánlom másoknak is, nekünk bevált!

Szerző: Czékmány Péter

Mit jelent a bevezetőben leírt „sűrűn közelre”? Azt, hogy saját tagjaink háza táján nézünk szét. Aki vállalja, aki bátor, aki nem titkol semmit, aki nyitott a tagság felé, no és, persze, van mit megmutatnia, az jelentkezett, és elmentünk megnézni a méhészetüket. Tagságunk így tavaly ősszel néhány hét alatt három méhészetet tekintett meg – ezekről a remek szakmai látogatásokról számolok be a következőkben.

„Nézzünk szét méhésztársunk háza táján!” rendezvénysorozatunk első állomása SOMHEGYI JÁNOS környei méhésznél volt.

asztalos méhészeti munka
Előnye asztalos szakmája és múltja volt

Évek óta foglalkoztatta az egyesület aktív tagságát, hogyan ismerhetnénk meg és beszélhetnénk át a mindennapi nehézségeken keresztül a szakma ügyes-bajos dolgait. Erre is remek lehetőséget adott a Somhegyi méhészetben történt találkozás, sőt a vendéglátó szakmai felfogását, gondolatait, munkastílusát és talán eddigi pályafutásának történetét vagy annak főbb mérföldköveit is megismerhettük. Egyesületi szakmai összejöveteleink alkalmával többször csaptak össze érvek, ellenérvek egy-egy méhészeti fogás vagy kezelés hatékonyságáról.

A méhészgyűléseken nincs idő és lehetőség elmerülni az alkalmazott technológiák mélységeiben. Egy-egy rövid összefoglalóra jut csak idő, ki-ki hogyan oldja meg az éppen felmerült gondot.

Szakmai szempontból is sokkal hatékonyabb, látványosabb és ráérősebb egy-egy ilyen „méhésznap”. Ilyen gondolatok előzték meg Somhegyi János környei telephelyén az igen jól sikerült szakmai és egyben baráti, családi összejövetelt.

Egy hosszú, esős hetet követően még az időjárás is sejtette, hogy ismét nyáriasra kell fordulnia, hiszen a nagyfokú érdeklődés és a meleg vendégszeretettel kiegészített vendégvárás eredményeként a hallgatóság egy része nem fért el a telephelyen most erre a célra ki-, illetve átalakított nagyméretű méhészműhelyben. Szép számban jöttek méhésztársak, családtagok egy-egy kedves finomság, ital társaságában, és egy-egy pikáns, viccelődő beszólás kíséretében, de túlnyomórészt csöndben, érdeklődő tekintettel figyelték és hallgatták Somi méhészkedésének történetét. Vendéglátónknak a szép számban kiállított méhészeti eszközök bemutatásakor is szinte mindegyikhez volt egy-egy jó sztorija, miközben elmondta, hogy végül melyik eszköz mennyire bizonyult hatékonynak, melyiket mi ihlette.

Kellő iróniával fűszerezett előadása és a többnyire általa fabrikált eszközök bemutatása során kitért az adott eszköz használatával kapcsolatos előnyökre, hátrányokra, a szerzett tapasztalatokra, az eszköz használhatóságára (vagy éppen használhatatlanságára), ami így sokkal hitelesebb és szakmaibb képet ad méhészeti nagyságáról.
méh virág beporzás
Illusztráció
(Forrás: freepik)
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: