0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Végre ki lehet engedni a baromfikat

Április óta nem volt új madárinfluenza-fertőzés baromfiak között, ezért az országos főállatorvos visszavonta a zártan tartásra vonatkozó előírást.

A zártan etet-s és itatás kötelezettsége, és a járványvédelmi minimum feltételek betartása azonban továbbra is érvényben marad.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma április vége óta nem mutatott ki újabb madárinfluenza-fertőzést baromfikban. Ezzel szemben megvolt az első magyarországi, emlőst érintő fertőzés: egy házimacska pusztult el madárinfluenza miatt.

Illusztráció
Fontos, hogy a további szabályok érvényben maradnak: az állattartóknak változatlanul be kell tartaniuk a járványvédelmi minimum feltételeket, így minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban.

Emellett a zártan etetést és itatást előíró rendelkezések sem változnak, valamint a takarmányt is zárt helyen szükséges tárolni.

Az országos főállatorvos határozata és valamennyi, madárinfluenzára vonatkozó aktuális információ elérhető a Nébih tematikus aloldalán.

Forrás: Nébih

Magazin ajánló: