0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

„Az Alfa és a Z generáció már több időt tölt online térben, mint iskolában”

Féléves előkészítést követően, február 24-én indult az Iskolában az Erdő Program, amire a jelentkezés egy nap alatt betelt. Így tavasszal 30.000 gyerek vett részt az oktatásban - augusztustól jön a folytatás.

„A fenntarthatóságra való nevelés része, hogy elvisszük az erdőt a tantermekbe, s ott történik meg a személyes tapasztalatokra alapozott ismeretátadás. A hazai erdők, melyek az ország területének negyedét teszik ki, a legnagyobb zöld vagyonunk”- köszöntötte a megjelenteket Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által tartott sajtótájékoztatón Zambó Péter, az AM Erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, ahol az Iskolában az Erdő Program első ütemének eredményeiről és a második ütem folytatásáról, újdonságairól volt szó.

Az első ütemben 500 köznevelési intézményben 30.000 gyermeknek tartottak közel 1400 tematikus foglalkozást az Országos Erdészeti Egyesület Iskolában az Erdő Programjának tavaszi ütemében a Minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai országszerte.

Az ingyenes Program második ütemének augusztus 26-án nyíló regisztrációján további 500 intézmény regisztrálhat.

Az államtitkár kiemelte, közel fél évszázados hazánkban a környezettudatos nevelés. Csak Pest vármegyéből 79 oktatási intézmény vett részt a programon, amiben országos szinten 46 erdőpedagógus járta az iskolákat.

„Interaktív, játékos, egy igazi ERDÉSZ.” – a fenti szavak a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Facebook oldalára kitett visszajelzésből származnak. A Program célja, hogy közelebb vigye az erdőket a gyerekekhez, és kedvet csináljon ahhoz, hogy a jövőben az iskolai csoportok minél többször keressék fel a hazai Minősített Erdészeti Erdei Iskolákat. A környezeti nevelést támogató Program tavaszi ütemének sikerét a számos pozitív visszajelzés mellett az is jelzi, hogy országos lefedettségű lett.

„Az Alfa és Z generáció ugyan nagyra értékeli a fenntarthatóságot, az egészséges életmódot és a környezettudatosságot, igényli a természetközelséget és a rekreációs szabadtéri tevékenységeket, de már több időt tölt az online térben, mint az iskolában”

– hívta fel a figyelmet Pintér Eszter, a Program szakmai vezetője.

természet
Fotó: Unsplash

Ezért is nagyon fontos az Iskolában az Erdő Program, ahol új ismereteket szerezhetnek, kulcskompetenciákat fejleszthetnek, és megérthetik, hogy miért fontosak az erdők, a természet, közelebb kerülhetnek a fenntartható gazdálkodás témaköréhez, valamint megismerkedhetnek az erdőket gondozó, kezelő szakemberek munkájával is. Az Országos Erdészeti Egyesület hosszú távú oktatási koncepciójának a része az iránymutatás a természetközeli, fenntartható, egészségesebb életmód felé, amihez programjai jó belépési pontok lehetnek a fiataloknak, hiszen az újabb generációk szemléletmódjának alakulásáról nekünk kell gondoskodni.

Az őszi ütem újdonsága, hogy az enyhén sérült gyermekeket gondozó intézmények is lehetőséget kapnak a Programban való részvételre. A Program kiemelt célja továbbá, hogy a személyes részvétel lehetőségét a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeknek is megteremtse.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványával együttműködésben a felzárkózó térségekből – Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Nógrád vármegye, Heves vármegye, Tolna vármegye, Somogy vármegye, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Baranya vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye – több mint 100 csoport jut el a Minősített Erdészeti Erdei Iskolákba év végéig, ahol egynapos erdőpedagógiai foglalkozás, ellátás keretében ismerkedhetnek meg az erdei ökoszisztémával.

A Program összesített célkitűzése közel 60.000 diák elérése és érzékenyítése az erdőpedagógiai módszerek segítségével év végére.

Az Iskolában az Erdő program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Szakmai partnereink az Alapértékek Nonprofit Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága.

Ez is érdekelheti:

Nincs helye az erdőben

Akit a ló szeretete megfogott

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: