0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Együttműködnek, hogy minél több állat meggyógyulhasson

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem.

Az agrárágazat védelmét szolgáló közös munka egyik első lépése a szopornyica megbetegedést okozó vírus kutatása és az elérhető oltóanyagok hatékonyságának felmérése lesz – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

állatorvos
Fotó: Freepik

Az intézmények munkatársai tudásbázisuk egyesítésével egy évek óta problémát okozó kérdés megoldására vállalkoznak, amely nemcsak a tudományos életben hozhat áttörést, hanem piaci haszonnal is járhat, növelheti a betegséggel szembeni állatorvosi vakcinák hatékonyságát – tették hozzá.

Kiemelték, szakemberek a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban fejlesztett vírusgenomikai eljárással térképezik fel a különféle kimenetelű megbetegedések hátterében álló vírustörzsek genetikai állományát, de

a közös projektben kiemelt szerepet kap más, az Európai Unió keleti és déli határain megjelenő egzotikus, határokon átterjedő állatbetegségek vizsgálata is.

Ilyen a ragadós száj- és körömfájás, a kiskérődzők kártevője, a juh- és kecskehimlő, a bőrcsomós betegség, a kullancsok és szúnyogok által terjesztett számos vírus – sorolták.

Hangsúlyozták, a vizsgált betegségek elleni közös küzdelem elősegíthet uniós betegségvédelmi intézkedéseket, megelőzve a súlyos gazdasági hatásokat.

A PTE kitért arra,

a pécsi-temesvári együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a régióban jobban hasznosuljon a Virológiai Nemzeti Laboratórium infrastruktúrája, jobb legyen a térség járványvédelmi készültsége, az új kórokozók kimutatásáról, azonosításáról kapott eredmények növeljék a publikációk számát,

továbbá bővüljön a laboratóriummal együttműködő intézmények köre, kialakítva egy erősebb kutatási, innovációs környezetet.

A pécsi és temesvári intézmény szerteágazó oktatási együttműködést is tervez, ebben a laboratórium képzési centrumként jelenhet meg – olvasható a közleményben.

Fotó: Csatlós Norbert

Ez is érdekelheti:

Segítség, vad a lakott területen! Mi a megoldás?

Forrás: MTI

Magazin ajánló: