0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

A burgonyatermesztéstől a turisztikai beruházásig: bemutatjuk Székelyföld büszkeségét

Vakaria Ernő mára már a Gyergyói-medence egyik legnagyobb burgonyatermesztője, ám csak egy furcsa véletlennek köszönhette, hogy egyáltalán belevágott a gazdálkodásba.

Székelyföld eldugott kis falvában, a Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön született. Szüleinek segített gazdálkodni a kollektív gazdaságban és a háztájiban, de nem akart gazdálkodni.

– Ennek az életformának a gyerekkorig visszanyúló gyökerei vannak. Édesanyámék gazdálkodtak kommunista mintára, de annak is megvolt a varázsa. Gyalog, szekérrel mentünk a mezőre, egyszerű szerszámokkal dolgoztunk, belenőttünk a munkába. Otthon is a lehetőségek szerint gazdálkodtunk, volt amikor tíz szarvasmarhát is tartottunk, kézzel fejtünk, kaszáltunk… megéltünk, túléltük – meséli a gazda gyergyószárhegyi korszerű telephelyén.

Mez és futballcipő Székelyföld

Vakaria Ernő
Vakaria Ernő: célom, hogy itthon tartsam a gyerekeimet

A rendszerváltást követően nem örökölt földterületet és nem is akart gazdálkodni.

1995-ig audiokazettákat forgalmazott, és ez akkor igen jól jövedelmezett. Sportolt, volt más elfoglaltsága, mintsem a gazdálkodás felé irányuljon.

– 1993-ban a gyergyószárhegyi focicsapatnak a tagja voltam. A brassói burgonyatenyésztő kísérleti állomás támogatásként két tonna krumplit adott a csapatnak, azzal a céllal, hogy ezt értékesítve a bevételt fordítsák majd a fenntartásra. A lelkes ajándékot elfogadta a helyi sportklub, de nem volt mit kezdeni ezzel. Ekkor jött az ötlet, hogy béreljek a szomszédomból mintegy 30 ár területet, és vegyem át a támogatásra szánt burgonyát. Az értéket természetesen kifizettem a csapatnak, ebből egy rend mezt és futballcipőt vásárolhattak maguknak a játékosok. Így kezdődött.

Vakaria Ernő bevallja, nem volt tapasztalata. A szakismeretét könyvekből, szakfolyóiratokból, majd természetesen az interneten megjelent információkból gazdagította. A jövedelemből pedig bővítette gazdaságát.

Öt év után döntötte el, hogy komoly beruházásokat eszközöl. Fokozatosan bérelt földterületeket, majd vásárolt is. A vetésforgó biztosításáért a burgonya mellett gabonát is termesztett és sertéstenyésztéssel is foglalkozott. Volt, amikor közel 200 állatot tartott. Aztán egy istállót, gépszínt, majd raktárhelyiségeket épített és gépeket vásárolt. Hat év után már öt hektáron gazdálkodott.

– Lépésről, lépésre, kitartással, elszántsággal kell fejleszteni. Ki kell alakítani egy rendszert, ami ha jól működik, akkor idővel hasznot is húz. A kitartás a legfontosabb erő egy vállalkozás fenntartásában – osztja meg tapasztalatát a gazda.

gépek
Modern mezőgazdasági gépek bevetésre várva

Daciával boronált Székelyföld

Tíz évig bérelt gépekkel dolgozta meg a földeket.

Kancsóból szórta ki a műtrágyát és Daciával boronált, és nem gondolkodott abban, hogy hosszú távon gazdálkodjon, mert „nem látta a dolgok végét”, csak tisztességgel végezte a munkát – tette hozzá mosolyogva.

Ahogy fejlődött, jöttek az ötletek, hogy mégiscsak érdemes komolyabban beruházni. Saját forrásból romániai traktorokat vásárolt. Ahogy azonban megnyíltak a lehetőségek a pályázatokra, azonnal jelentkezett.

Elmondása szerint 2006-ban az elsők között pályázott a megyében gép- és eszközvásárlásra. Ekkor sikerült a 65 lőerős traktort egy külföldi márkájú, 110 lóerős erőgépre cserélnie és hat korszerű talajmegmunkáló gépet is vásárolt. Ezekkel jelentősen meg tudta növelni a terméshozamokat. 2014-ben elnyert egy 700 ezer eurós pályázatot, így újabb tíz gépet vásárolt, közben a vállalkozásból nyert profitot újra befektette.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: