0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Csak így javítható a búzatermesztés versenyképessége

A minőség kérdése évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül fontos volt a hazai búzatermesztésben. A sütőipari termékek technológiájának gyökeres megváltozása (különböző adalékanyagok stb.) eredményezte azt, hogy a minőség háttérbe szorult.

Ezt a piaci viszonyok is alapvetően visszatükrözték.

Az étkezési és takarmánybúza ára között csak csekély (tonnánként néhány ezer forint) különbség volt, ami a termelőket a gyengébb minőséget adó, de nagy termőképességű fajták használatára ösztönözte.

Pedig a korábbi évtizedekben a hazai nemesítők és agrotechnikusok is felhívták a termelők figyelmét a minőség fontosságára, mégis, az ilyen programok (pl. Pannon-búza program) csak mérsékelt érdeklődést váltottak ki.

búza

Több mint négy évtizedes tartam- és egyéb kísérletekben részletesen vizsgáltuk a búza termésmennyiségére és minőségére ható tényezőket. A termésmennyiség szempontjából kifejezetten fontos a környezeti tényezők (időjárás, talaj) negatív hatásainak a mérséklése. Ezt alapvetően a termesztéstechnológia intenzitásának növelésével érhetjük el (1. ábra). Intenzív agrotechnika alkalmazása esetén néhány kritikus technológiai elem (trágyázás, növényvédelem, fajta) helyes alkalmazásával a búza termésmennyiségét mintegy 65 százalékban meghatározhatjuk.

A fajta megválasztása

Teljesen más a helyzet a búza minőségére ható tényezők esetében. A minőség esetében nem találunk néhány determinatív tényezőt, hanem sok-sok faktor mind befolyásolja a búza minőségét (2. ábra). Vizsgálataink szerint – átlagos évjáratban – a búza minőségét mintegy 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai feltételek és ugyancsak 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a minőségi búzát csak előre megtervezett és fegyelmezett, precíz technológiával lehet sikeresen előállítani.

búza ábrák

A minőségi búzatermesztés első és legalapvetőbb tényezője a fajta helyes megválasztása. Takarmányminőséget adó búzafajtának egy-egy minőségi mutatóját (pl. fehérje) kisebb mértékben javíthatjuk ugyan speciális agrotechnikával, de étkezési búza nem termelhető ilyen fajtával. Egyébként fontos azt hangsúlyozni – kutatásaink ezt bizonyították –, hogy a kiváló minőségű fajta minőségi paraméterei kisebb-nagyobb mértékben a termesztéstechnológia során romlanak a kedvezőtlen ökológiai és agrotechnikai tényezők miatt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: