0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A Köves-kert története

Egy elvadult területen csodálatos tájképi kertet hozott létre tulajdonosa Pécs határában, nagyon változatos növényállománnyal. A kert szépségét az elmúlt években több országos és városi elismerés is igazolta.

Tavaly nagyméretű kert kategóriában elnyerte a Pécs város legszebb virágoskertje díjat. Húsz éve kezdte el kialakítani Pécs határában, a Mecsek nyugati részén, a Zsebedombon a „Köves” névre keresztelt kertjét Kővágó László János.

– Még a nyugdíjba vonulásom előtt elgondolkodtam azon, hogy mivel töltöm majd az időmet. Szerettem volna gyermekkori galambász hobbimat folytatni és galambházakat építeni, ezért erre alkalmas gyepterületet vettem. Viszont a gyepet sem hagyhattam parlagon. A mindaddig műveletlen, vadszederindás zártkerti területen húsz éve folyamatosan alakítgatom a közel egy hektárnyi kertemet – meséli a kezdetekről a hobbikertész.

köves-kert
A ház előtt a rózsák kaptak helyet

A rézsűs domboldalt többszintes, teraszos felületekké alakította át, amit szintenként átjárhatóvá tett. A száraz, rendkívül köves, sziklás talajra termőtalajt kellett teríteni ahhoz, hogy művelhető és növényekkel beültethető legyen.

László a gyümölcsfákkal tarkított nagyméretű mediterrán jellegű díszkertjét a semmiből valósította meg, és hozta a ma megtekinthető állapotába.

A kertben örökzöld és lombhullató díszfák, díszcserjék, rózsák és lágyszárú évelő növények sokasága található. A több mint 900 növényfaj több ezres egyedszámmal gyűjteményes díszkert jelleget ad a helynek.

A fenyőktől a varjúhájig

köveskert galambok
Kővágó László Jánosnak a kert mellett a galambászat a hobbija

– A díszfagyűjteményen belül jelentős fajtaválasztékkal bírnak az örökzöldek: fenyők, cédrusok, ciprusok, borókák, tiszafák, örökzöld magnóliák láthatók itt. A lombhullatók között elsősorban különféle tölgyek, hársak, akácok, liliomfák, tulipánfák, juharok, császárfa, taskenti trombitafa, júdásfa, bugás csörgőfa, ámbrafa, lepényfa, torzsás szömörce, aranyeső, perzsa varázsfa, szivarfa, vérszilva, vadgesztenye, bükk, szil, kőris képviseltetik magukat, de díszgyümölcsfák is helyet kaptak a területen – mutatja be a változatos kertrészt Kővágó László János.

A sziklakertekben elsősorban varjúhájfélék, pálmaliliomok, agávék, télálló kaktuszok találhatók, melyeket kristályvirágok, lángvirágok, árvalányhaj, kaukázusi ikravirág, molyhos madárhúr, hangák és egyéb sziklakerti növények kísérnek.

A Köves-kertet évelő virágok sokasága is díszíti: bazsarózsák, kasvirágok, kúpvirágok, tűzgyertyák, őszi zsályák, kokárdavirágok, nőszirmok, pálmaliliomok, nárciszok, tulipánok, őszirózsák, menyecskeszemek, sásliliomok, japán szellőrózsák, harangvirágok, rozmaringok, hangák, meténgek, árnyékliliomok, tűzesők, fáklyaliliomok, napvirágok, gólyaorrok, télálló fuksziák, lángvirágok, pázsitviolák, tatárvirágok, ökörfarkkórók, és még sok minden más is virágzik nyaranta.

Egynyári virágai visszatérően a bakopák, petúniák, porcsinrózsák, bársonyvirágok, rézvirágok, díszcsalánok, verbénák, cseppecskék, viharvirágok változó mennyiségben.

A kerti tó jót tesz a mikroklímának
A kerti tó jót tesz a mikroklímának
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: