0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A Lábassy-féle ekétől a lokomobilokig

A minden évben megrendezett nyílt nap egyre ismertebb és várt eseménye Jászkisérnek. Így volt ez idén is. Farkas László gépgyűjtő Mezőgazdasági és Géptörténeti Magángyűjteménye, kis múzeuma, már önmagában kuriózum.

A nyílt nap alkalmával idén rendezett veterán gépek felvonulása pedig különösen vonzotta a gépkedvelőket, „veterán-szerelmeseket”. Szakmabeliek (gépészek, gépgyűjtők), de laikusok, gyerekes családok is szívesen jöttek el, és nézték meg a felvonulás után a folyamatosan gyarapodó gyűjteményt, hallgatták meg Farkas László érdekes, szakmailag hiteles gépbemutatóját, történeteit az eszközök, gépek beszerzéséről, „előéletéről”, működésük különlegességeiről ízes, lebilincselő előadásában.

Farkas László egy olyan technikatörténeti értéket hozott létre, amire nemcsak a mindenben segítő családja, de a jászkisériek is büszkék. A gyűjtőmunka 2001-ben kezdődött, csupáncsak gépszeretetből és hagyománytiszteletből. Az első sikerek után lendületet kapott, és egyre gyarapodott a gyűjtemény.

A motorikus erőgépek gyűjtése kiegészült a kézi eszközökével, és az azokat előállító iparosok eszközeivel, dokumentumaival. Szorosan kapcsolódott hozzá a paraszti élet tárgyi eszközeinek gyűjteményezése is, ezáltal még szélesebb körűvé vált a magángyűjtemény. Ezek után vált szükségessé egy, a ma is látható kiállítási csarnok építése, amelyre 2013/2014-ben nyílt lehetőség. 2014-ben, éppen 10 éve, a múzeumot Hentz Károly, a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum akkori igazgatója és Kádár Zoltán, a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum vezetője nyitotta meg a nagyközönség számára.

veterán traktorok traktor
A veterán traktorok iránt nagy volt az érdeklődés
Fotó: Szekeres Béla

Az idei rendezvény reggel 8 órakor a Jászkiséri Piactéren való gépes gyülekezéssel, majd a veterán-felvonulással indult. A felvonuló járművek (traktorok, csettegők, motorok stb.) 9 órakor indultak, tettek egy rövid „kört” a város utcáin, majd érkeztek a múzeumhoz, a Farkas család portájához.

Az idei nyílt napra immár 12. alkalommal került sor, és ahogy mindig, a korábban kiállítottak mellett új, újonnan restaurált eszközöket is láthattak az érdeklődők. A gyűjtemény folyamatosan bővül; minden évben elhozza magyar gyártmányú motorkerékpárjait (Pannóniák, Csepelek) Gyephár Róbert jászkiséri gyűjtő, és a régi traktorok, erőgépek (Hofherrek, Dutrák) is megtekinthetők a családi házzal szomszédos telken.

Ezekben a régi mezőgazdasági eszközökben, gépekben a régi paraszti élet munkáját lehet „felfedezni”, eltöprengeni azon, hogy valamikor ezeket az eszközöket a paraszt­ember, illetve a falusi kovács, lakatos javítani tudta, hiszen mindenhez érteni kellett, a termelésen kívül a házépítéstől a gépjavításig.

Ahogy Farkas László mondta: „a paraszt iparos is volt” (mivel rákényszerült). Jó volna, ha a legfiatalabb generációt is meg lehetne „fertőzni” az itt látottak, hallottak, tapasztaltak alapján a kézműves munka élményével, sikerélményével. Ezért szeretné, ha minél több általános iskolás látogatna el a múzeumba, ismerkedne meg apái, nagyapái munkaeszközeivel.

Lukácsi György polgármester köszöntője után ígéretet tett rá, hogy ezt a kérést továbbítja az iskolához. Tóth Ernő kertészmérnök bejelentette, hogy tavaly átadta a stafétabotot Farkas Lászlónak a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum minden ősszel megrendezett rendezvénye, az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó stabilmotor bemutatójának levezénylésére.

Farkas László tárlatvezetésen mutatta be a gyűjteménye legszebb (restaurált, működőképes) darabjait a legrégebbi Lábassy-féle ekétől a lokomobilokig. A faeszközöktől (villák, gereblyék stb.) a fa és vas kombinációjával készült eszközökön (vetőpuskák, darálók, morzsolók stb.) keresztül a stabilmotorokig, lokomobilokig, traktorokig mindenről kaphattak tájékoztatást az érdeklődők. Réz Gyula, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum volt főmuzeológusa sokat segített a kezdet kezdetén Farkas Lászlónak a gyűjtemény elrendezésében. Kedves kis történet – amit Farkas László megosztott a látogatókkal –, hogy

amikor kérdezte, hogy kell egy tárlatot elrendezni, Gyula bácsi azt mondta: „úgy, ahogy a könyvet olvasod, balról jobbra”.

A gyűjteményben jelenleg is van még annyi javításra, felújításra, restaurálásra váró gép, motor, ami még vagy 30 évre elegendő munkát ad a „gazdának”. Egy év múlva ismét lesz nyílt nap, ismét lesznek újabb restaurált (meg talán újonnan beszerzett) példányok, úgyhogy: „jövőre veletek ugyanitt” – búcsúzott el a vendégektől Farkas László.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: