0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

E. coli lehet a sajtban

Az Auchan Magyarország Kft. Escherichia coli lehetséges jelenléte miatt hívott vissza egy sajtot múlt hét végén.

A visszahívás a 250 grammos, 2024. július 24-i minőségmegőrzési idejű Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajtra vonatkozik. Aki ilyen terméket vásárolt, semmiképpen se fogyassza el. A terméket bármelyik Auchan áruházban blokk nélkül is visszaveszik, és visszatérítik az árát.

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be. Azonban a kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs már problémát okozhat. Olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

Ennek tünetei lehetnek hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is.

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is – olvasható a Nébih oldalán.

E. coli
Fotó: Pixabay

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Forrás: Nébih

Magazin ajánló: