0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Csábítóan egészséges barackok: a tökéletes nyári vitaminbomba titka

Végre ismét aranysárga kajszik mosolyognak ránk a fákról. Egészségünk érdekében fogyasszunk a gyümölcsökből minél gyakrabban- na de miért is?

A kajszi-, vagy másik nevén sárgabarack alacsony kalóriatartalom mellett értékes vitaminokat (A-, C-, E-vitamin), ásványokat, rostokat és számos más, szabad gyökök ellen harcolni képes antioxidáns vegyületet (béta-kriptoxantin, lutein, zeaxantin, klorogénsav, katekin, kvercetin) kínál.

Ezek a vegyületek rendkívül fontosak a szervezet védelme érdekében,

hiszen a testben rengeteg káros szabad gyök keletkezik, illetve jut be különböző külső forrásokból. Belső antioxidánstermelő rendszerünk is igényli a támogatást vitamindús, életenergiában gazdag, természetes élelmiszerek formájában. Antioxidánsok hiányában gyengül a szervezet védelme, és az oxidatív stressz következtében krónikus rendellenességek ütik fel a fejüket: gyulladások, allergiák, elhízás, cukorbetegség, kardiovaszkuláris betegség, látásproblémák és hallási elégtelenségek, rákos elváltozások, stb.

A kajszibarack kiemelkedő forrása olyan látásvédő anyagoknak, mint a béta-karotin, a lutein, a zeaxantin és az E- vitamin. A C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin küzdenek a bőrkárosító hatások következményeivel, melyek jobb esetben csak ráncokat, rosszabb esetben akár bőrrákot is okozhatnak.

Sőt, a bőséges karotinellátottság a napégés kockázatát csökkenti. A C-vitamin ezenfelül nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez, ami egészségesen és rugalmasan tartja a bőrt. A barack elismerésre méltó mennyiségű káliumot adhat a szervezetnek, ami a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az idegi jelátvitel zökkenőmentessé tételében, és a folyadékegyensúly fenntartásában különösen fontos ásványi anyag.

Az őszibarack talán nem szupersztár, mégis pompás összetételű, egészséges és igazán finom gyümölcs. Benne is megtalálható a rákellenes és gyulladásgátló béta-kriptoxantin, a látást védő lutein és zeaxantin, továbbá C- és K-vitamint, béta-karotint, káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, stabilizálni a vércukorszintet, valamint támogatja a bélflórát, az emésztést. Erősíti az immunrendszert, küzd a reaktív oxigén származékok sejtkárosító hatásai ellen, csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát.

A fitokemikáliákat és rostokat tartalmazó héj általában fontos része a különböző gyümölcsöknek, így a barackok fogyasztása is nyersen, héjastól ajánlott. Mutatunk egy nagyszerű nyers édességeket barackból, amit mindenképp érdemes elkészíteni!

Barackos falatkák barackok

Fél csésze zabpelyhet, 5 kimagozott királydatolyát és 1 evőkanál mandulát robotgéppel dolgozzunk masszává. Görgessünk belőle 20 kis golyót, aztán lapítsuk őket kb. 5 cm átmérőjű korongokká. Tegyünk mindegyikre egy púpozott teáskanál – ízlés szerint édesített – vegán krémsajtot és három vékonyabb szelet őszi- vagy sárgabarackot.

A friss gyümölcsök, nyáron például a finom barackok fogyasztása a legtökéletesebb módja a szervezet hidratálásának. Már csak ezért is megéri minden nap fogyasztani néhány adagot belőlük. Ami pedig igazán nélkülözhetetlenné teszi őket az életünkben az az, hogy jól fel vannak szerelkezve vitális anyagokkal.

Ez is érdekelheti:

5 érv amellett, hogy a szezonban minél több görögdinnyét együnk

Fogja ki az ebédjét!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: