0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

6 „diétagyilkos” gyümölcs, amit valójában nyugodtan ehetünk

Az átlag diétázó könnyen azon kapja magát, hogy elvész a – sokszor egymásnak is ellentmondó – étkezési szabályok rengetegében. Ki tudja, miért, de az alábbi 6 gyümölcs is sokak fejében tiltólistán van, pedig nem kellene így lennie!

Amikor valaki csökkenteni szeretné testsúlyát, magától értetődőnek hat, hogy kizárja, vagy legalábbis minimalizálja a cukrot napjaiból. Ám mivel az édes íz életünk természetes velejárója, sokan mesterséges édesítőszerekkel igyekeznek visszacsempészni azt tányérjukba vagy poharukba, miközben néhányan már a gyümölcs gondolatától is tartózkodnak.

Fontos tudni, hogy cukor és cukor között is hatalmas különbség van: fogyókúra során pedig a hozzáadott cukor az, ami kerülendő.

Amennyiben pedig valakinél nem áll fenn olyan egészségügyi állapot, – például cukorbetegség – mely indokolttá tenné, egyáltalán nem kell kizárnia a gyümölcsöket fogyókúra alatt sem.

fánk, grapefruit. cukor, desszert

A gyümölcsök ugyanis

a cukor mellett olyan értékes beltartalommal is bírnak, mint a vitaminok, ásványi anyagok és a gyümölcscukor felszívódását lassító rostok.

Utóbbinak köszönhetően egy gyümölcs elfogyasztása korántsem okoz akkora kilengést vércukorszintünkben, mint például egy tápanyagszegény, ultrafeldolgozott csokoládészeleté (természetesen a mennyiség nem elhanyagolandó). Az optimális vércukorszint pedig elősegíti a fogyást – hangsúlyozza az EatingWell dietetikusa.

Emellett a legtöbb friss gyümölcs alacsony kalóriatartalmú, így finom és diétás nassolnivaló lehet. Ha pedig gyümölccsel egészítünk ki egy ételt, például zabkását, joghurtot vagy salátát, anélkül növelhetjük annak volumenét, hogy a kalóriaértékét jelentősen megdobnánk. Így lényegében nagyobb mennyiséget fogyaszthatunk, kevés plusz energiabevitellel.

 Lássuk, melyik az a 6 gyümölcs, amelyikre leginkább rásütötték korábban a „hizlaló” jelzőt – tévesen.

Banán gyümölcs

banán

Általában ez az első gyümölcs, melyet tiltólistára tesznek a fogyókúrázók. De miért is? Ellenzői azzal érvelnek, hogy egy átlagos méretű, érett banán viszonylag nagy mennyiségű, 14 grammnyi szénhidrátot tartalmaz. Ám a dietetikus felhívja a figyelmet, hogy

a banán érettsége korántsem zárható ki a képletből: minél zöldebb, annál kevesebb benne a szénhidrát.

A kevésbé érett banán ráadásul gazdag a szénhidrát rezisztens keményítő típusában, mely jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerre.

Akkor sem kell aggodalmaskodni, ha érettebb gyümölcs mellett döntenénk. Ugyanis még az ilyen banán is jó eséllyel csak közepes glikémiás index-szel rendelkezik, azaz nem okoz hatalmas kilengést a vércukorszintben.

Bátran használjuk smoothiekban, gyümölcssalátákban, szeleteljük joghurtba vagy kenjük meg egy kevés natúr magvajjal!

Mangó gyümölcs

mangó

A friss mangó nagyon finom és egészséges – ellentétben cukrozott, aszalt verziójával. Az egzotikus gyümölcs 100 grammonként 65 kalóriát és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Mivel ízre nagyon édes, már egy kevés is bőven csillapítja édesség utáni sóvárgásunkat.

A fogyókúrás étrend sikerének kulcsa pedig abban is rejlik, hogy megadjuk magunknak mindazt, amit kívánunk, csak kisebb mennyiségben, lehetőleg egészségesebb verzióban.

Ráadásul néhány korábbi kutatás eredményei alapján a mangó segíthet a testsúly és a derékméret csökkentésében is, ezt kifejezetten férfiak esetében figyelték meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: