Édesvíz életünk alapja. Ebből használunk mindennapi tevékenységeinkhez: főzéshez, tisztálkodáshoz, takarításhoz, kocsimosáshoz, növénytermesztéshez, az ipari tevékenységekhez, az atomerőművek hűtéséhez, stb. De a tiszta ivóvizet sokkal gyorsabban fogyasztjuk, mint ahogy képes előteremtődni.
Komposztálás
Ha komposztáljuk a növények tisztítási hulladékát, illetve a maradékokat, hatalmas terhet veszünk le a hulladékmegsemmisítők válláról, és valójában igazán hasznos dolgot teszünk. Kertünk számára kétszeres haszonnal bír a komposztunk, mert a növényeknek természetes tápanyagot biztosít, miközben javítja a talaj vízmegkötő képességét. Komposztálni bárki tud, kert sem kell hozzá, mivel beszerezhetők kisebb, konyhában elhelyezhető komposztáló edények. Szóval egy lakásban is megvalósítható, és szobanövényeink rendkívül hálásak lesznek érte. És ha túl sokat termelnénk -ami a vegákkal előfordulhat-, odaadhatjuk növényszerető szomszédainknak, barátainknak. Aki szeretne környezetbarát lenni, de komposztálni viszont nem, felajánlhatja növényi hulladékait közösségi kerteknek, kiskert-tulajdonosoknak, vagy kereshet leadóhelyet a https://humusz.hu/faq/hol-adhato-le-komposztalhato-szerves-hulladek vagy a https://zoldhulladekelszallitas.hu/zoldhulladek-lerako-kereso/ segítségével.
A szürkevíz zöldebbé tesz
A szürkevízrendszer telepítése rengeteg vizet (és pénzt) képes megspórolni, amit a mosogatóból, mosó- és mosogatógépből, a zuhanyzóból, a fürdőkádból, és a fürdőszobai mosdókagylóból gyűjt össze, és amit aztán a kertben újrahasznosíthatunk. Ez azért is jó, mert így ezek a csak kissé piszkos vizek nem kerülnek bele a tényleg veszélyes szennyvíz folyamba, és ezzel csökkentjük a folyók, tengerek, óceánok szennyezését. Magától értetődően ebben az esetben ember- és környezetbarát tisztálkodó- és takarítószereket ajánlott használni.
Tisztaság tudatosan
Használjunk víztakarékos mosogatógépet, és várjuk meg, míg tele lesz. Mosásnál hasonlóképpen járjunk el, ne indítsuk el a mosógépet egy-két ruhadarab miatt, pakoljuk meg rendesen. Ha csak egy valamire van szükségünk sürgősen, mossuk ki kézzel.
Használjuk többször a vizet
A burgonya, a rizs és a tésztafélék főzővize hasznossá tehető, például a burgonya főzővizében kifőzhetjük a gnocchi-t, a tésztafőzővíz pedig kiváló gazdagítója, sűrítője lehet szószoknak, leveseknek. Csak arra kell figyelni, hogy ezek a folyadékok többnyire már eleve sósak, ezért az ételt elég lehet szerényebben is sózni. Tegyük el a zöldségek (például: tökfélék), gyümölcsök (például: alma) kinyomkodott levét, és használjuk fel más ételek vagy italok készítésénél, mert ezekkel plusz ízeket, ásványi anyagokat adhatunk hozzájuk. Azok a főzővizek, amelyekhez nem használunk sót, kihűtés után alkalmasak növények öntözésére.
A kidobott élelmiszer vízpazarlás
Akár növényi, akár állati eredetű élelmiszerről is legyen szó, több-kevesebb vizet igényel az előállítása. Ha nem fogyasztjuk el az ételt, akkor a létrehozásához használt vizet is elfecséreljük, a sok munkáról, és gondoskodásról nem is beszélve. És elherdálódik a szállításába fektetett energia is. Annyi élelmet vegyünk, amennyire szükségünk van, amennyit tényleg el tudunk fogyasztani. Ha túl sokat főztünk, és egyszerre nem fogy el, a felesleget fagyasszuk le. Figyeljünk a lejárati időkre, tartsuk számon készleteinket. Ételkészítéskor, illetve étrendünk összeállításakor mindig vegyük előre azokat az élelmiszereket, amelyeknek rövid az eltarthatósági idejük.
