Egyre népszerűbb például az édesburgonya, a batáta, amit sokan még mindig kevernek a normál burgonyával.
Mi az, ami mostanában foglalkoztatja a burgonyatermelőket, mi az, ami éppen zajlik az ágazatban? Erről beszélgettünk ifj. Varga Györggyel, aki nem csak az étkezési, hanem a vetőburgonya előállításban is rendelkezik tapasztalatokkal.

Fotó: Freepik
„Minden a nyereségesség körül forog. Fajtaválasztás, új fajták, illetve az év vége, hogy mekkora profitot tesznek zsebre a termelők. Most egy kicsit úgy néz ki, hogy a piac hanyatlóban van, de aki tud tárolni, az reménykedhet abban, hogy majd a téli időszakban megemelkednek az árak”- magyarázta ifj. Varga György. A berzencei Solanum Kft. ügyvezetője hozzátette, gyerekkora óta sokszor elhangzott már, hogy összefogásra lenne szükség az ágazatban. Sajnos mindig vannak renitensek, akik képtelenek ezt felmérni, és gyakorlatilag ők szorítják le az árakat.

Fotó: Viniczai Sándor
Zajlik a fajtaváltást, ami egyrészt a klímaváltozással függ össze. Vetőburgonya előállítóként látják, hogy Magyarországon még mindig a legkeresettebbek a korai fajták. Így arra törekszenek, hogy egyre többet próbáljanak ki ezekből a típusokból, és megtalálják azokat, amelyek a jelenleg is változó klimatikus körülmények között a legjobban megállják a helyüket.