
A marokkói paradicsomtermesztés Agadir környékére koncentrálódik, helyi források szerint ott előreláthatólag 35%-kal csökken az értékesíthető termés mennyisége a paradicsomlevél-aknázómoly (Tuta absoluta) kártétele miatt. A több mint tíz éve sajnos Magyarországon is ismert sarlósmoly a paradicsom levelét és termését is károsítja, előbbivel a növény életképességét csökkenti jelentősen, utóbbi pedig konkrétan értékesíthetetlenné teszi az árut. paradicsom
Biológiai védekezést eddig alig alkalmaztak Marokkóban (Magyarországon már megoldható a paradicsommoly kontroll alatt tartása biológiai módszerekkel, lásd a 2019-ben megjelent írásunkat itt).
Az Agra Europe hírügynökség nem tud róla, hogy a frissen kialakult marokkói helyzetnek milyen hatása van/várható az exportra,
Az Európai Bizottság adatai szerint 2023-ban összesen több mint 490 ezer tonna friss paradicsomot vásároltunk Marokkóból, úgy, hogy a harmadik országokból származó teljes behozatal kicsit több mint 800 ezer tonna volt, az EU saját termelése pedig 6,3 millió tonna, olvasható az idézett cikkben.