0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 11.

Ilyen évet zárt a német élelmiszeripar

A Német Élelmiszer-feldolgozók Egyesülése (BVE) által a közelmúltban nyilvánosságra hozott, immáron véglegesnek tekinthető adatok megerősítették az ágazat termelése és értékesítése tavalyi visszaeséséről szóló előzetes számításokat.

Emlékezetes, hogy a múlt évet geopolitikai válságok és nagyfokú gazdasági bizonytalanság jellemezték. A német fogyasztók reálbére a GDP 0,2 százalékos visszaesése mellett és a magas infláció miatt csökkent, ami a lakosság árérzékenységének erősödéséhez és az élelmiszer-vásárlások volumene ebből fakadó visszaeséséhez vezetett. (Az infláció mértéke Németországban a múlt évben megközelítette a 6 százalékot, ezen belül az élelmiszerek és élvezeti cikkek esetében – az egy évvel korábbi 16 százalék után – még mindig meghaladta a 12-t, így két év alatt elérte a 30 százalékot.)

Konkrét számokban: az ágazat 644,5 ezer főt foglalkoztató, közel 6 ezer vállalatának forgalma 2023-ban 232,6 milliárd euró volt, ami az előző évhez képest 1,6 százalékos mennyiségi csökkenést takar.

Ezen belül az export 2,5, míg a belföldi értékesítés 1,1 százalékkal mérséklődött. Pozitív irányú változásról csak a folyóáron történő értékesítés kapcsán lehet beszélni, amely összességében 6,5, ezen belül az export esetében 4,3, míg a belföldi piaci értékesítésben 7,7 százalékos növekedést takar. A múlt évben 81,6 milliárd eurót kitevő exportnak ágazat összforgalmában elért részesedése a 2022. évihez képest nem változott, 35,1 százalék volt.

Christoph Minhoff, a BVE főtitkára a múlt évi forgalmi adatok nyilvánosságra hozatalakor hangsúlyozta, hogy

„az élelmiszeripar a német gazdaság nélkülözhetetlen pillére, amely biztosítja a munkahelyeket és a lakosság jó minőségű élelmiszerekkel való ellátását”.

Az élelmiszeripar a német iparvállalatok 11,4 százalékánál az ottani munkavállalók 10,8 százalékát foglalkoztatja, az általuk realizált forgalom a múlt évben a teljes ipari forgalmon belül 11,6, míg a teljes német kivitelben 7,1 százalékkal részesedett.

A német gazdaság, s ezen belül az ágazat kilátásaival kapcsolatban Minhoff felhívta a figyelmet arra, hogy

„a folyamatosan súlyosbodó bürokratikus terhek nagy mértékben veszélyeztetik Németország, mint gazdasági telephely vonzerejét és versenyképességét. Elengedhetetlen, hogy megőrizzük a vállalkozói szabadságot és észszerű szintre csökkentsük a szabályozást annak érdekében, hogy továbbra is sikeresek és innovatívak maradhassunk”,

fogalmazott a német élelmiszeripar vezető tisztségviselője.

A BVE felszólította a politikusokat, hogy hozzanak intézkedéseket a vállalkozói szabadság és a kkv-szektor erősítése, és a kereskedelmi tevékenység szabadságának növelése valamint a bürokrácia csökkentése érdekében.

Az ágazat hosszú távú versenyképességének és fenntarthatóságának biztosítása érdekében elengedhetetlen a beruházásokat, az innovációt támogató légkör megteremtése.

A berlini szövetségi kormány július közepén, a jövő évi költségvetés tervezetének elfogadásával párhuzamosan egy, a gazdasági növekedés ösztönzését szolgáló intézkedéscsomagot is előterjesztett. Arra a kérdésre, hogy a kormányzati szakértők szerint a GDP fél százalékos pótlólagos növekedését eredményező program végül mennyiben járul hozzá a német gazdaság, s azon belül az élelmiszeripar teljesítményének bővüléséhez, csak hosszabb távon kap választ a német és – tágabb értelemben – az európai közvélemény.

Ez is érdekelheti:

Érdekes változás a német biogazdálkodásban: úgy csökkent, hogy emelkedett

Egyre több az ukrán cukor, a szabadkereskedelem visszaállítását követelik

Forrás: BVE

Magazin ajánló: