A fogyasztói szokások is változnak, egyre erősebb a kereslet a kisebb, 4- 6 kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt.

Az elnök szerint a sárgadinnyében nagy lehetőségek rejlenek, mert a belföldi keresletnek is csak a harmadát tudjuk hazai termésből fedezni, és a fogyasztásunk még jócskán elmarad a nyugat-európai országokétól. A sárgadinnye termesztése azonban kockázatosabb, és több kézimunkaerőt kíván, ezért vállalják kevesebben.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A nagy napi hőingás hatására kiegyenlített lesz a görögdinnye sav-cukor tartalma, ezért is olyan finom a magyar termés. Nagy értéke, hogy víztartalma eléri a 90-95%-ot, azaz kiváló hűsítő a nyári melegben. Energiában szegény, viszont sok értékes vitamin és ásványi anyag van benne. A görögdinnye tehát hidratál, segít a fogyókúrában, igazi vitaminbomba, betegségmegelőző és még libidónövelő hatása is van.

Fotó: Rimóczi Irén
Ez is érdekelheti: