Az alkoholmentes sör gyártása Németországban az elmúlt tíz évben óriási, 109%-os növekedést produkált, derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) legfrissebb adataiból.
Tíz évvel ezelőtt, 2013-ban az alkoholmentes sörgyártás még csak valamivel kevesebb mint 267 millió liter volt. Az alkoholos sör gyártása viszont 14%-kal csökkent ugyanebben az időszakban. Míg 2013-ban közel 8,4 milliárd liter alkoholos sört termeltek, addig 2023-ra ez a szám 7,2 milliárd literre esett vissza, mintegy 6,4 milliárd euró értékben.
Nem csak az alkoholmentes sörök, hanem a sörrel kevert italok, például a shandy vagy radled is növekedést mutattak. A termelésük 11%-kal nőtt, 2013-as 328 millió literről 2023-ra 363 millió literre.
Sör, nem sör? Ki mit iszik „helyette?
A 2024 első félévében a sörértékesítés 0,6%-kal, azaz 25,8 millió literrel csökkent az előző év azonos időszakához képest. A németországi sörgyárak és sörraktárak ebben az időszakban összesen mintegy 4,2 milliárd liter sört értékesítettek.
Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák az alkoholmentes söröket, malátaitalokat, valamint az EU-n kívüli országokból importált söröket. A Destatis adatai szerint 2024 júniusában a sörértékesítés 777 millió liter volt, ami a legalacsonyabb érték ebben a hónapban a söradóról szóló törvény 1993-as felülvizsgálata óta.
További érdekességek: