0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Gabonatermesztés: fény az alagút végén?

Cikkünk bemutatja a mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét Kárpátalján, a betakarítás folyamatát és a közösségek önellátásra irányuló erőfeszítéseit.

Legyen tele a kamra! gabonatermesztés

Kárpátalja
Baracktisztítás kalákában

Nincsenek könnyű helyzetben a Kárpátalján élők. A bérek reálértéke folyamatosan csökken, az infláció alakulását a nyugdíjasok járandósága sem követi. Ilyen helyzetben rendkívül fontos, hogy a családok minél nagyobb önellátásra rendezkedjenek be, hogy például a nyár és az ősz folyamán eltett lekvárokkal, szörpökkel, savanyúságokkal a háziasszonyok a hideg időszakban biztosítani tudják szeretteik számára a szükséges vitaminforrást. A Pro Agricultura Carpatika másfél évvel ezelőtt alakult gazdasszonytagozata az érintetteknek ebben próbál segítséget nyújtani.

A mindig más-más helyszínen megrendezett Tele Kamra Program keretén belül számos befőzési, eltarthatósági technológiát mutatnak be.

Legutóbb a kárpátaljai őszibarack-termesztés legjelentősebbnek számító településén, Benében gyűlt össze a lelkes asszonycsapat, hogy lekvárt főzzön és savanyúságot készítsen.

– A hosszan tartó áramkimaradások komoly kihívások elé állítanak bennünket – fogalmaz Szanyi Éva, a tagozat egyik alapítója. – Amikor 7-8 órán át egyhuzamban szünetel a villamosenergia-szolgáltatás, nem igazán bölcs dolog, hogy a télire szánt gyümölcs- és zöldségféléket a mélyhűtőbe rakjuk. Mi inkább azt ajánljuk, hogy a befőttes üvegekbe tegyük el ezeket.

– A helyi gazdák által felajánlott és a csoport tagjai által előkészített barackot üstben főzzük – magyarázza Varga Gabriella, az egyik helyi szervező. – Nagyon odafigyeltünk rá, hogy csak érett gyümölcsöt dolgozzunk fel. Egyébként őszibarackból és a kertünkben termett más gyümölcsfélékből nemcsak lekvárok, dzsemek, hanem finom szörpök is készíthetők. Erre szintén felhívtuk a jelenlevők figyelmét.

Mi lesz az előállított lekvár sorsa?

– Vidékünkön sok az egyedülálló idős ember, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy befőzéssel foglalkozzanak

– válaszol Jávorszky Beáta, a tagozat másik alapítója. – Nekik is juttatunk a natúr termékből, illetve azt majd különböző jótékonysági rendezvényeken fogjuk árusítani – például a beregszászi adventi vásáron –, hogy a befolyt összegből szintén a rászorulókat segítsük. Úgy tervezzük, hogy a továbbiakban más gyümölcsfélék eltevését is népszerűsíteni fogjuk. Ősszel mindenképpen megszervezzük a szilvalekvárfőzést.

– A mai nap különlegessége, hogy szilvából és körtéből is készítünk savanyúságot – veszi át a szót újra Varga Gabriella. – Ezek különböző húsételek mellé tálalhatók. A befőzés módja pedig alapjában véve nem tér el attól például, ahogyan az eltevésre szánt egész paradicsomot konzerváljuk.

Piacon a legkorábbi csemegeszőlők

A fóliában termesztett legkorábban érő csemegeszőlők után a napokban a kárpátaljai piacokon már megjelentek az első szabadföldi tételek is. Kapható már Favorit, Eszter és természetesen Irsai Olivér is.

– Mi hagyományosan a Velez fajtákból kosarazunk először – tájékoztat Varga András muzsalyi gazda. – Majd ezután jön egy ukrán fajta, a Kodrjanka.

Kétségkívül, a szezon a szokásosnál korábban kezdődik, de hát állunk elébe.
szőlő egy kárpátaljai piacon
A vásárlók főként a mag nélküli fajtákat keresik

Mi lehet ezzel a gond?

– Hát az, hogy megbomlott a szokásos terméksor. Az éppen aktuális őszibarackfajta mellé nemrég csatlakozott a szintén időnap előtt pultra kerülő dinnye, és most ezt fejeljük meg a korai csemegeszőlőkkel. Az elkövetkező években valószínűleg ehhez kell majd nekünk, termelőknek hozzászokni, miközben a fogyasztó azt érzékeli, hogy a különböző gyümölcsféléből bőséges a választék.

Milyen idényre számítanak?

– A sokféle gyümölcs feltorlódása miatt a szőlő bevezető ára mintegy 20-25 százalékkal marad el a tavalyitól, ami miatt nem bosszankodunk túlságosan.

Számunkra az a legfontosabb, hogy a november közepéig tartó szezonban az egymást követő fajtákat tisztességes haszonnal tudjuk értékesíteni. Tudni kell, hogy a növényvédelem idén is feladta a leckét mind a csemege-, mind a borszőlőt termesztők számára, így ahol erre nem készültek fel alaposan, ott a kiskertekben a különböző gombabetegségek hatalmas pusztítást végeztek. Mivel kevesen maradtunk állva ebben a versenyben, nem lesz nagy konkurencia a piacon.

határon túli gazda AM

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: