0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

Kistermelői cseresznye Franciaországban

A Franciaországba látogató magyar szakemberek azt vizsgálták, ott hogyan termesztik és értékesítik a minőségi cseresznyét rövid ellátási láncban. A Planète Terroir segítségével megismerhették a bevált gyakorlatokat, a teljes szemléletet.

A Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület szakemberei a Kislépték Egyesület elnöke, Kujáni Katalin segítségével többnapos tanulmányúton vettek részt Franciaországban. Azt szerették volna felmérni, hogy ott hogyan termesztik, értékesítik és hogyan helyezik el a rövid ellátási láncban a minőségi árujelzővel rendelkező cseresznyét. A Planète Terroir francia szervezet jóvoltából nemcsak a már bevált jó gyakorlatot ismerhették meg, hanem az egész szemléletet. cseresznye

A dél-franciaországi Provence-ban található, vulkanikus kőzetű Monts de Venasque térség különleges mikroklímája rendkívül kedvez a cseresznyének. Ennek köszönhetően 1144 hektáron termesztik az ilyen nevű márkajelzéssel is rendelkező Monts de Venasque-i cseresznyét, azaz a „vörös gyémántot”.
Cerise des Monts de Venasque francia cseresznye
Prémium márkának számít a Cerise des Monts de Venasque

Közel 4000 hektárnyi ültetvényével és évi 15-20 ezer tonna termésével Vaucluse megye továbbra is Franciaország vezető termelője, Apt településen ipari cseresznyét termesztenek, Ventoux pedig az étkezési cseresznye kedvelt termőterülete lett. A cseresznyeszezon május közepén kezdődik, és a fajták sokféleségének köszönhetően július közepéig tart. A frissen szedett gyümölcs azonnal bekerül az értékesítési láncba, így a szedést követő napon már a fogyasztók asztalára kerül. A termelők egy csoportja által 1978-ban létrehozott Cerise des Monts de Venasque az első cseresznye- csúcsmárka lett Franciaországban: lédús, húsos és ropogós cseresznyét takar. A Comtat Venaissin és a Mont Ventoux kistérségek 21 településén 110 gazdálkodó termeszti nagyon gondosan.

Évente 2000 tonnát értékesítenek ebből a legalább 24 milliméteres gyümölcsből.

A térségben nagyon jó az együttműködés a termelők, a helyi agrárkamara, a szövetkezet és a szakmai szervezetek között, így számos projekt, kutatás-fejlesztés, szakoktatás valósul meg az összefogásukkal. A La Confrerie de la Cerise des Monts de Venasque egyesületet azért hozták létre, hogy segítse a helyi cseresznye marketingjét, és a Franciaországon belüli jobb értékesítését. Elérték például, hogy több más fajta mellett uniós szinten oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kapjon a térségben megtalálható Bigarreau Burlat cseresznye, mégpedig Cerise des coteaux du Ventoux IGP néven. A termelők meghatározták azt is, hogy az átlagosan 24 milliméter feletti friss cseresznyéért szeretnének kilogrammonként 4 eurós (1580 Ft/kg) értékesítési árat kapni, mert efölött tud megtérülni a beruházás és az éves termelés költsége. Az idei ár 6-10 euró volt.

Az uniós oltalom elnyerését követően határozott, tudatos munka indult el. Ennek részeként a minőségi termés növelésére fókuszáltak, és célul tűzték ki, hogy az egyesület keretében új, modern technológiákat alkalmaznak. Alacsony, nagyon intenzív, kordonos művelésű, jéghálóval fedett ültetvényeket hoznak létre, melyeket 10-15 évente lecserélnek.

A helyi gazdálkodók tehát termelési eszközként kezelik a cseresznyefákat, amit 10-12 évente meg kell forgatni.

Ennek megfelelően osztják fel a területeiket, hogy ezt az intenzív technológiát alkalmazni tudják: cseresznye- és sárgabarack-ültetvényeket váltogatnak, illetve levendulát termesztenek. Jellemző a 80 centiméteres törzsmagasság, hogy létra nélkül is művelhető legyen az ültetvény. A támrendszert úgy alakították ki, hogy felülről öntözhető, párásítható legyen, és jusson hely a jégvédő háló, valamint a rovarkártevők (foltosszárnyú muslica, cseresznyelégy) elleni védőháló kifeszítésére is. A térségben az erős kártevőnyomás miatt biotermesztésre nincs lehetőség, integrált növényvédelemmel is épp csak kordában tarthatók a rovarok. Ez olyan komoly probléma, hogy a szakértők szerint a cseresznyetermesztés jövőjét is meghatározhatja, ha nem sikerül rá megoldást találni.

A cseresznyeszezon május 15. és június 15. között van a régióban, és tavaly annyira súlyos volt a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) kártétele, hogy a termés 40%-a a fán maradt.

Az egyetlen lehetséges út a drágább intenzív, hálókkal védhető ültetvények létrehozása, ami viszont csak magas minőségű, homogén termék előállításakor és stabil piacokkal éri meg. A munkaerő hiánya Franciaországban is gond, ezért közös újításokon gondolkoznak a robotikai fejlesztések és munkaerő-megosztás terén.

Jégvédő és rovarhálóval fedik be az ültetvényeket
Fotó: Kujáni Katalin
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: