0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 10.

Ezért jó szomjoltó a limonádé – a citrom gyógynövény, sőt a levele is használható

A nyári melegben a citromból készült limonádé kedvelt ital. Tudományos alapja is van, hogy miért jó szomjoltó, sőt a citrom gyógynövényként is ismert.

Ezért jó szomjoltó a limonádé

A limonádé frissítő hatásának több oka is van, amelyek közül néhány fiziológiai, míg mások pszichológiai tényezőkön alapulnak. A citromlé friss, savanykás ízt ad a víznek, amely kellemesebb és élénkítőbb lehet azok számára, akik nem kedvelik a víz semleges ízét. Az élvezetessé tett folyadékot gyakrabban és nagyobb mennyiségben fogják fogyasztani, így hatékonyabban oltják a szomjat, tehát a citrom ízt és élményt tesz a vízhez..
A citrom gazdag C-vitaminban, amely antioxidánsként segíti a sejtek védekezőképességét, és részt vesz az immunrendszer erősítésében is. Bár a limonádéban lévő citromlé mennyisége nem valószínű, hogy jelentős tápanyagforrást jelent, a tudat, hogy egy egészséges italt fogyasztunk, pozitív hatással lehet a közérzetünkre.
A citromlé savas kémhatású, hozzájárul a test természetes pH egyensúlyának fenntartásához. Egyes emberek úgy vélik, hogy ez segít energetizálni a szervezetet és javítani az általános egészségi állapotot.
A citromlé kis mennyiségben tartalmaz elektrolitokat, amelyek segítenek a test folyadékegyensúlyának fenntartásában. Bár nem olyan mértékben, mint egy elektrolit ital, a limonádé segíthet enyhén optimalizálni a hidratációs szintet.

A citromból származó természetes aromák stimulálják az érzékeket, például az illat és ízérzékelést, ami fokozza a frissítő érzetet. Az aromaterápiában is használják a citrusfélék illatait a hangulat javítására és az éberség fokozására. Ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a limonádé hatékony szomjoltó, és miért érezzük magunkat felfrissülve a fogyasztása után.

limonádé, citromÉrdekességek a citromról

A citrom fája 3–5 méteres érdekessége, hogy egész évben folyamatosan terem, azaz egyszerre vannak érett, és kisebb-nagyobb zöld termések a növényen. Ez volt az első olyan déligyümölcsünk, amely pár évtizeddel ezelőtt is már rendszeresen kapható volt a hazai üzletekben.
E gyümölcsöt arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600-as évek kezdetén az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelőzi a skorbutot. Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk.

A szenzációs eset után negyven évvel a Brit Admiralitás kötelezte a Királyi Tengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom-, vagy narancslevet. A késlekedés miatt a négy évtized során hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: