0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Változó idők, új vezetők: burgonyahírek Gyulatanyáról

A gyulatanyai burgonya-fajtabemutatón az idei kihívásokról, a termesztési nehézségekről és a burgonyaágazatban történt személyi változásokról is szó esett.

Az osztrákok 20 ezer hektáron foglalkoznak burgonyával, ez bizony a magyar termőfelületnek több, mint a háromszorosa. Idén a tavalyihoz képest a németek 2,5, a franciák 12, a hollandok 2,4, a belgák 5,9 százalékkal több burgonyára számolnak. Ha az átlaghozamokat nézzük, abban vezetnek a németek a maguk 41 tonnás hektáronkénti eredményével. A románoknál az átlagtermés 16 tonna, Olaszországban 28 tonna, Portugáliában 23 tonna és Ausztriában 32 tonna. Ez utóbbihoz hozzátartozik, hogy ők zömében nem öntözik a burgonyát, mert olyan az alpesi klíma. A burgonya betakarítása Németországban júliusban megkezdődött, az elsődleges adatok szerint a várthoz képest a hozamok 20 százalékkal kisebbek. Magyarországon idén a korai ültetésű burgonyával túlléptünk a célon, s nagyon kérte Kecskés Gábor, hogy erre figyeljünk oda, mert ez tönkreteszi az elvárt piaci árakat. Mindehhez hozzáfűzhetjük, hogy ebben nagy szerepe volt az idei kora tavaszi időjárásnak, van olyan év, amikor ez is másként alakul.

Az igen korai burgonyánál a betakarítás idehaza a szokotthoz képest jóval korábban indult meg, az étkezési burgonyát is 3 héttel korábban kezdték el felszedni, mint más esztendőkben. Idén a tavasz közepi fagyok nem okoztak semmiféle gondot a burgonyatermesztőknek.

Magyarországon a burgonyater­mesztés az 1992-es évhez képest az egynegyedére esett vissza 2023-ban. Ha minden rendben alakul, akkor ebben az évben 224 ezer tonna burgonyát takaríthatunk be, de nem a statisztikai adat számít, hanem hogy mindez milyen minőségű lesz. Mert azzal minden burgonyatermelőnek tisztában kell lennie, hogy a piac csakis minőségi burgonyát fogad el, aminek egyik feltétele, hogy a krumpli átmérője 40-70 mm között legyen. Az sem jó, ami ennél kisebb, az sem kell, ami ennél nagyobb. Amellett elvárják, hogy jó alakú legyen a gumó, ne babásodjon, ne fonnyadjon, és magyar sajátosság, hogy nálunk szinte kizárólag a piros héjú burgonya adható el. Ezzel szemben Nyugat-Európában a friss fogyasztású krumpli 80 százaléka sárga héjú. (Szerző: A nemesítőktől megtudhattuk, hogy a sárga héjú burgonya előállítása sokkal könnyebb, mint a piros héjúé.)

burgonya-fajtabemutató
Magyarországon a piros héjú, Nyugat-Európában a sárga héjú burgonya a népszerűbb

Néhány dolog, amire jó lenne a mostaninál nagyobb figyelmet szentelni.

A burgonyára 27 százalékos ÁFA vonatkozik; a krumplitermesztés visszaesésének a legfőbb okát itt lehetne megtalálni.

Próbálkoznak ennek a megváltoztatásával, egyelőre teljes az elzárkózás. Az ÁFA Nyugat-Európában mindenütt kevesebb, mint a miénk, de ennek dacára, ha a termelők össze tudnának fogni, akkor magyar burgonyát vihetnénk a nyugat-európai piacra. Kecskés Gábor kifogásolta, hogy az önellátást ugyan bejelentettük, de azóta nem történt olyan változás, ami ezt elősegítette volna. A termelők, a termelni szándékozók figyelmét pedig arra hívta fel, hogy mielőtt hozzáfognának a munkához, legyen biztos szerződéses partnerük, és a szerződésben legyenek meg az előre kikötött paraméterek. Szabályozatlanul, koordinálatlanul nem juthatunk a burgonyater­mesztésben sem egyről a kettőre.

A fotók a szerző felvételei

Ez is érdekelheti:

Burgonyasiker – homokon és vízen

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: