0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A klímaváltozás népszerű élelmiszer-összetevőket fenyeget

Az emelkedő globális hőmérséklet és a pusztító időjárási események veszélyeztetik a népszerű ízesítőket, köztük a vaníliát és a levendulát.

Levendula

Ez a növény egyedi íze és wellness-előnyei miatt egyre népszerűbb. Az összetevőt általában italok és pékáruk ízesítésére használják. A melegebb nyarak azonban megnövelték a rovarok, például a Cixiidae, a kabócával rokon mini levéltetvek populációját, amelyek viszont tönkretették a termést.

Cixiidae – Cixius sp.
forrás: Wikimedia Commons

Vanília

A világ vaníliakínálatának nagy része mindig is Madagaszkárról származott, ahol a Gamane ciklon az év elején elárasztotta a földeket és leszakította a vaníliarudakat a tőkékről, ami aggodalomra adott okot a közelgő hiány miatt.

Vaníliarudak szárítás előtt
forrás: Pxhere.com

„Ez egy lassú hatás, és ez továbbra is egy lassú csökkenés lesz, de a tágabb értelemben vett hatás az, hogy most kezdjük látni a gyümölcsök, zöldségek és különböző növények termelésének csökkenését” – mondta Jaksch. A vezérigazgató azt javasolja, hogy a vállalatok a növények további termesztése érdekében kezdjenek el más régiókban gondolkodni, mint ahol ezek az összetevők hagyományosan teremnek. Még akkor is, ha ez nehéznek bizonyulhat a környezet és a klíma változásai miatt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agriculturedive.com

Magazin ajánló: